Yksi suomalaisen jääkiekon suurnimistä, Raimo Summanen, oli värikkään uransa aikana todella lähellä saada nimensä Stanley Cup -pokaaliin. Näin ei kuitenkaan käynyt – NHL:n tietynlainen matematiikka on jopa huono onni esti tämän.

Summanen pelasi loistavan kauden 1983-84 SM-Liigassa ja Ilveksessä. Otteet veivät hänet olympiakisoihin asti ja kauden jälkeen pikavauhdilla Edmonton Oilersiin. Siirto Kanadaan tapahtui keväällä ja Summanen ehti pelata 2 ottelua NHL-runkosarjaa. Eikä hassummin pelannutkaan, sillä kahden ottelun tehot olivat vaikuttavat 1+4=5. Lentävä lähtö toi vastuuta myös play-off -peleissä. Mutta ei niissä tärkeimmissä. Summanen pelasi viisi pudotuspeliä, mutta yksikään näistä ei ollut finaali – peleissä syntyi samat tehot kuin runkosarjassa, mutta koska finaalipeliä ei ollut tilastossa mukana, Summasen nimeä ei pokaaliin kaiverrettu.

Vertailuksi, Esa Tikkasen nimi kaiverrettiin vuosi myöhemmin, vaikka hän pelasi koko kauden aikana vain kolmessa Edmontonin ottelussa – niissä tärkeimmissä eli finaaleissa. Stanley Cup -sormuksen Summanen kuitenkin Edmontonilta sai mestaruuden kunniaksi.

Seuraavalla kaudella Summanen pelasi vain yhdeksän ottelua ylhäällä ja mestaruusjuhlat jäivät kaukaisiksi, joskin organisaation jäsenenä Summanen oli kyllä. Kausi 1985-86 oli Summaselle ehdottomasti paras Edmontonissa, sillä peliaikaa tuli hyvin ja tehojakin erinomaisesti 19+18 kauden aikana. Mutta kaksinkertaisen mestarin matka pudotuspeleissä katkesi ensimmäiseen kierrokseen.

Edmonton lähti palaamaan kunnian kaukaloihin seuraavalla kaudella. Summanen oli vahvasti mukana kauden ensimmäiset 48 ottelua, mutta sitten hänet kaupattiin Vancouveriin. Kuinka ollakaan, Edmonton Oilers eteni aina Stanley Cup -mestariksi asti.

Raimo Summanen näki siis todella läheltä kuinka Edmonton voitti kolme mestaruutta neljän kauden aikana. Jokaisella mestaruuskaudella hänellä oli oma palansa mestaruutta, mutta NHL-matematiikan mukaan liian vähäinen tai avauskaudella esiintymiset ”väärissä” peleissä.
Joka tapauksessa Summasen ura niin pelaajana kuin myöhemmin valmentajana on huima ja tapahtumarikas. Se yksi asia, nimi kaiverrettuna Stanley Cup -pokaaliin, jäi kuitenkin harmillisen lähelle.

Viasat jääkiekko ja Viaplay näyttävät Stanley Cup -klassikko-otteluja kanavillaan pitkin viikkoa.