Kaikki ylisanat urastaan ansaitseva Tom Brady valittiin viime yön Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Tämä ei ollut Bradylle uutta, sillä valinta oli jo hänen uransa viides: eli hänen pelaamistaan kymmenestä Super Bowlista puolissa hän on saanut MVP-valinnan. Voittoja on nyt yhteensä seitsemän.

Bradyn merkitys Tampa Bayn mestaruuteen on kiistaton. Buccaneersin edellisestä pudotuspeliottelusta oli ennen Bradyn tuloa 13 vuotta ja edellisestä voitosta pudotuspeleissä pari vuosikymmentä. Nyt joukkue voitti kolme pudotuspeliään vieraskentällä ja sitten finaalin ”puolueettomalla” kentällä, joka nyt sattui olemaan Buccaneersin kotistadion.

Tom Brady heitti ottelussa kolme touchdownia jo ensimmäisellä puoliskolla. Touhu oli muutenkin järkevää ja tarkkaa, virheitä ei nyt tullut. Toisella jaksolla Brady ei enää touchdown -tilastoihin päässyt, mutta järkevä ajankuluttaminen ratkaisuhetkillä ja oikeat ratkaisut näyttivät, ettei jumalaisen pelinrakentajan tehtäviin kuulu vain pisteet – pelinrakentaja on parhaimmillaan pelin rytmittäjä ja tilanteiden ymmärtäjä. Ja sitä Tom Brady todellakin oli.

Brady oli varmaankin ottelun MVP, kun vain yksi pelaaja voi palkinnon saada. Yksittäisistä pelaajista Bradyn valinta oli hyväksyttävä ja sopivan romanttinen. Mutta ottelun MVP oli kuitenkin ”Buccaneersin puolustus” kokonaisuudessaan. Patrick Mahomesin johtama hyökkäyspeli on ollut pysäyttämätön jo lukioaikoina, sitten yliopistosarjoissa ja viimeiset kolme vuotta NFL-tasolla. Buccaneersin puolustajat, oikeastaan kukin vuorollaan, tekivät omat urotekonsa ja ottivat Mahomesin aseet täysin pois.

Suurempi sensaatio on se, että Mahomes ja Chiefs eivät tehneet ottelussa yhtään touchdownia kuin se, että 43-vuotias pelinrakentajalegenda, lajin GOAT, heitti kolme touchdownia. Ottelu ratkesi nimenomaan siihen, ettei Chiefs saanut hyökkäyspelissä mitään aikaan, ei siihen, mitä Buccaneers hyökkäyksensä kanssa teki. Tehtyjä pisteitä Buccaneers teki 31 eikä sellaisen pistemäärän tekeminen ole tavallisesti homma eikä mikään Chiefsin loistavalle hyökkäyspelille.

Nyt oli, kiitos MVP-puolustuksen. Vain potkaisija Harrison Butker sai merkintöjä pistetilastoon kolmella potkumaalillaan. Siinä tilastossa ei näy nimiä Mahomes, Hill, Kelce eikä ketään muutakaan Chiefs -pelaajaa.

Super Bowlin ja koko muun NFL-kauden välitti Suomeen V sport sekä Elisa viihde Viaplay.