Yksi MM-kisojen monista mielenkiintoisista ilmiöistä on USA:ssa kasvanut ”soccer-buumi”. Paremmin amerikkalaisesta jalkapallosta, baseballista tai koripallosta tunnettu maa on seurannut suurella mielenkiinnolla omiensa edesottamuksia.

USA:n viimeinen alkulohkopeli Saksaa vastaan sai enemmän katsojia kuin supersuosittu koripallon NBA-finaali. Joukkue eteni lohkovaiheesta jatkoon, mutta putosi Belgialle neljännesvälierässä.

HJK:n ja Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen laituri Nikolai Alho muistuttaa, ettei eurooppalainen jalkapallo ole ollut USA:ssa mikään vähäinen laji aiemminkaan.

– MLS:n pelejä, varsinkin niitä kärkipään, käy katsomassa paljon porukkaa. Laji on yksi seuratuimmista ja pelatuimmista siellä, Alho toteaa.

Valtavista massoista huolimatta USA ei ole vielä pärjännyt lajissa MM-tasolla. Maa on tuottanut huippuyksilöitä omille ja eurooppalaisille viheriöille, mutta ei sitä määrää mihin sen potentiaali voisi riittää.

– On totta, että siinä mielessä USA puuttuu kartalta. Se on iso paikka ja siellä on valtavasti ihmistä. On loistavaa, jos buumi siellä nousee nyt todella.

Meneillään olevat MM-kisat ovat Alhon seurantalistalla kärjessä. Televisio on auki käytännössä koko ajan kun sieltä jotain Brasilian lopputurnaukseen liittyvää tulee.

– Nämä ovat aivan huikeat kisat. Jalkapallossa kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa, nämä kisatkin ovat sen taas todistaneet. Minä kannatin Englannin lisäksi Algeriaa. Tykästyin siihen pelirohkeuteen ja uskallukseen pallon kanssa, Alho hehkuttaa.