Jalkapallon MM-karsintojen avaus viikolla toi esiin myös monenlaista protestia vuoden 2022 lopputurnausta kohtaan. Qatarissa järjestettävä turnaus on saanut arvostelua jo pitkään, mutta nyt mukana ovat myös pelaajat, seurat ja osin jopa kansalliset liitot.

Sekä Saksan että Norjan maajoukkueet protestoivat viikolla Qataria vastaan, mutta yleensä ihmisoikeuskysymyksissä aktiivinen Ruotsi ei tässä ollut mukana – kuten ei Suomikaan. Ruotsin jalkapalloliiton pääsihteeri Håkan Sjöstrand tekee mielipiteensä kuitenkin selväksi.

– Päätös järjestää MM-kisat Qatarissa oli yksinkertaisesti typerä. Osin se oli sitä urheilullisesti, kun kisat piti siirtää kesältä talveksi. Ja ennen kaikkea niiden selkeiden puutteiden takia, joita näkyy ihmisoikeuksissa. Lopputulos on selkeästi se, että typeräähän se on, Sjöstrand sanoi SVT Sportille.

Ruotsin ja Ruotsin liiton saamaa kritiikkiä protestoimatta jättämisestä karsinta-avauksen yhteydessä Sjöstrand ei sen sijaan sulata. Peruste on pitkälti sama kuin Palloliitolla Suomessakin.

– Olemme pitäneet asiaa esillä vuodesta 2016 saakka ja käymme jatkuvaa keskustelua useamman maan kanssa siitä, kuinka voimme tarttua asioihin yhä tiukemmin ja vaikuttaa enemmän, Sjöstrand viittasi Qatarin ihmisoikeuksiin ja työntekijöiden asemaan.

– On ikävä, että eri keinot asetetaan toisiaan vastaan, kun tavoite kaikilla on kuitenkin sama. Mitä useampaa kautta yritetään vaikuttaa, sitä vahvempi vaatimus on.