Yleisurheilun hallikauden huipennus SM-hallit on edessä tulevana viikonloppuna. Mitä odotat kisoilta tämän päivän osalta sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Ihan mielenkiintoiset talvikarkelot tulossa. Lauantain ehdoton kliimaksi on naisten seiväs, jossa voidaan kerrankin hyvällä syyllä käyttää termiä nuoruus vastaan kokemus. 17-vuotias nuorten ME-nainen Wilma Murto vs kymmenen vuotta vanhempi Minna Nikkanen, joka on dominoinut Suomen seiväspaikkoja jo vuodesta 2005. Sen jälkeen hän ollut yhdeksän kertaa mestari Kalevan kisoissa (vain 2008 tuli hopea Vanessa Vandyn takana) ja sisäradoilla mestaruuksia on tullut yksi enemmän, mutta myös hallissa 2008 Vandy oli parempi. Eli 21 edellisestä SM-kilpailusta ulkona tai sisällä Nikkanen on voittanut huimat 19.

– Yhtä dominoivaa urheilijaa ei suomalaisessa yleisurheilussa ole nähty aikoihin. Mutta katkeaako Nikkasen upea mestaruusputki nyt? Murto on nimittäin parantanut tänä talvena jo huikeasti 471:een, mikä on uusi nuorten ME. Viime hallikaudesta parannusta on tullut peräti 31 senttiä.

– Huikea kaksinkamppailu on edessä, toivotaan että tulostasokin olisi hieno. Nikkanen on ollut kaksikosta tasaisempi, Murron hyppy on ollut teknisesti herkempi virheille. Kaksi viime kilpailua ME:n jälkeen ovat tuoneet tulokset 430 ja 439. Tosin Nikkanenkin kyykkäsi viikko sitten Saksassa vain 432.

No kumpi voittaa ja millä tuloksella?

– En lähde ennustamaan, mutta toivotaan että voittoa ei viedä alle 460 tuloksella.

Mitkä ovat lauantain muut kohokohdat?

– Ilman muuta Simo Lipsasen suoritukset kolmiloikkapaikalla. Hän räväytti Jyväskylässä hienosti 16,23 eli halliennätys parani 60 sentillä ja tulos on jopa viisi senttiä paremmin kuin ulkoradoilla viime kesänä. Harmi että konkari Aleksi Tammentie ei ole haastamassa ja kirittämässä tällä kertaa.

– Ihan mielenkiintoista on nähdä myös 2014 ratakierroksella täysin puun takaa yllättänyt Katri Mustola. Hän juoksi tuolloin 400 metriä 53,20 ja oli mukana Zürichin EM-kilpailuissakin. Mustola on kertonut, että ottaa hallikauden vain välipalana harjoitusten lomassa, mutta silti on kulkenut jo 54,18.

– Miesten 5000 metrin kävelyssä on ihan kiinnostavaa nähdä, kuinka nouseva tähti Aku Partanen ja kokenut Jarkko Kinnunen ovat talvehtineet. 50 kilometrin erikoismiehille matka on toki pahasti alimittainen, mutta silti erinomainen testi. Partasen ennätys ja SE on 19.30,43 ja Kinnusen ennätys ulkoa kaksi sekuntia heikompi.

Entäs pikamatkat, taitaa olla aika tasaisia finaaleja luvassa.

– No todellakin. On aina yhtä mielenkiintoista nähdä, kuka on maan nopein nainen ja mies. Se selviää tänään 60 metrin räjähtävissä pyrähdyksissä. Lähdön merkitys on valtava, koska matka on niin lyhyt, että korjausliikkeitä ei ehdi juuri tehdä. Seuratkaapa, tapahtuuko ratkaisuja jo telineissä. Todennäköisesti tapahtuu.

Samuli Samuelsson on miesten tilastokärki ja ykkössuosikki ajalla 6,80, mutta Ville Myllymäki ja Otto Ahlfors kyttäävät vain sadasosan päässä. Todella senttipeliksi menee. Toivotaan että koko kolmikko myös alittaa 6,80.

– Naisten puolella on yhtä tasaista. Jonna Berghemin tilastokärki on 7,43, sitten tulevat Maria Räsänen 7,45, Anniina Kortetmaa 7,46 sekä nuori Henriikka Parpala ja Milja Thureson 7,47. Vaikka kärkitulos ei aivan hurja ole (Sisko Hanhijoen SE on 7,20), on kollektiivinen tason nousu naisten puolella ilahduttavaa. Viimeksi hallissa viisi naista on alittanut 7.50 vuonna 2004.