Tampereen Tappara on edennyt viimeiset kuusi kautta Liigassa finaaleihin asti. Viime keväänä joukkue hävisi kahden voitokkaan kauden jälkeen finaaleissa Oulun Kärpille voitoin 4-2. Nyt tamperelaisryhmä on muuttunut melkoisen paljon viime kaudesta. Joukkueesta on lähtenyt muun muassa kapteeni Jukka Peltola, maalivahti Dominik Hrachovina, maalipyssyt Sebastian Repo ja Henrik Haapala sekä NHL-jäille tähtäävä puolustaja Niko Mikkola.

Muitakin lähtijöitä oli, joten uusia pelaajia on myös hankittu. Kirvesrintojen nimekkäimmät uudet pelaajat ovat Antti Erkinjuntti, Jarkko Malinen, Tuukka Mäntylä ja Niklas Bäckström.

Tappara-legenda Pekka Saravo ruotii Arvokisat -sivuston haastattelussa joukkueen menestysmahdollisuudet kaudella 2018-2019.

– Kovanluokan lähtijöitä on aika paljon, mutta uskosin, että nykyinen materiaali riittää varmasti mihin vaan.

– Materiaali on laadukas, mutta nyt on uusi kausi ja uudet kujeet taas kerran. Uskon, että he yrittävät muokata pelisysteemiä jonkun verran, kuten varmasti kaikki muutkin joukkueet. Se on avainkysymys, kuka saa sen pelin parhaiten toimimaan ja miten porukka hitsaantuu yhteen. Niiden asioiden kanssa painitaan nyt ja jopa pitkälle kevääseen asti, jolloin se lopputulos nähdään, ex-puolustaja toteaa.

Vaikka Tappara on menestynyt jo pitkään, niin Saravo uskoo, että joukkueen nälkä ei ole kadonnut mihinkään. Pelaajat eivät kyllästy menestykseen.

– Se ei jää kiiman puutteesta kiinni. Aina voi tulla välivuosi, mutta yrityksestä tai halusta se ei jää kiinni. En näe mahdollisuutta, että kenenkään pelaajan ajatuksissa olisi mikään välivuosi. Jokainen kausi on uusi mahdollisuus tässä lajissa, joka on hieno juttu.

Viime kaudella tuntui, että mikään ei riittänyt Tappara-faneille. Joukkue sai koko kauden ajan kritiikkiä, vaikka se oli pitkin kautta runkosarjan kärkisijoilla. Kritiikki kohdistui myös yksilöihin. Muun muassa joukkueen tähtipelaaja Kristian Kuusela sai paljon rapaa niskaansa, vaikka konkari tehtaili tehot 12+32=44 runkosarjassa.

– Se mitä Tapparaa tuossa viime kaudella seurasin, niin kyllä ne odotukset häntä kohtaan olivat ihan kohtuuttoman kovat koko ajan. Odotukset olivat todella kovat koko joukkueeseen ja se suurin huomio kohdistui joukkueen tähtipelaajiin.

– Välillä asetelma meni siihen, että yhden maalin voittokin oli pettymys. Krissekin tekee jäällä koko ajan niin paljon hyviä juttuja, että vaikka sitä sataa tehopistettä ei tule, niin se ei merkkaa yhtään mitään. Tappara on ollut kärjessä niin pitkään, että sille ja sen pelaajille annetaan rapaa vähän nopeammin kuin muille joukkueille, Sararvo arvioi.

Yksilöistä puhuttaessa Saravo vastaa pyynnöstä siihen, keneltä hän odottaa isoa kautta.

– Se vähän riippuu, mikä lasketaan läpimurroksi. Esimerkiksi näistä uusista vanhoista tulijoista Malisen Jakke on lyönyt itsensä läpi moneen otteeseen, mutta nyt hän voisi murtautua huippukaudella sinne ihan viimisimpään terävimpään kärkeen.

Puolustuspään pelaajista Saravo odottaa mielenkiinnolla erityisesti yhden pelaajan edesottamuksia.

– Äärimmäisellä mielenkiinnolla odotan, minkälainen herra ja hidalgo on takaisin omille kulmilleen palaava Mäntylä. Mielenkiintoista seurata pitkän ajan hyvää ystävää. Hänen aiemmat kotiinpaluunsa ovat ainakin olleet vaikuttavia.

Kokenut Mäntylä on kovaotteinen puolustaja. Viime kauden Tapparassa tällaista pelaaja ei ehkä niin selkeästi ollut.

– Puolustuspää oli aika lailla täynnä sellaisia nykyajan profiilin pelaajia. Luistelutaitoisia jätkiä, joilla on kykyä myös hyökkäyspäässä enemmän kuin aikaisemmin. Joukkueella oli minusta äärimmäisen kova puolustus ja asiat olisivat voineet mennä miten vaan. Lopussa puhutaan niin järjettömän pienistä eroista, Tappara-ikoni tietää.