Brasilia ja Chile avaavat MM-lopputurnauksen pudotuspelivaiheen ottelulla, jossa on luonnollisesti kovat panokset, mutta myös melkoisia jännitteitä ja toisaalta myös pelillisiä kysymysmerkkejä ennakkoon.

Chile esiintyi alkulohkossa vakuuttavasti huolimatta päätösottelun sinänsä merkityksettömästä tappiosta Hollannille. Tuon ottelun jälkeen Chilen päävalmentaja Jorge Sampaoli valitteli ettei Hollanti edes yrittänyt pelata, vaan ainoastaan puolusti.

Nyt tuota vaaraa ei ole, sillä puolustukseen vetäytyminen ei sovi Brasilian mentaliteettiin, eikä joukkue yksinkertaisesti edes voisi tehdä sitä kotiyleisönsä edessä. Brasilian hyökkäysorientoituneisuus on mannaa Chilelle, joka laskee saavansa tätä kautta tilaa ennen kaikkea laidoilla, josta joukkue tulee terävästi ja vauhdilla.

Chile pyrkii tyylilleen uskollisesti myös pitämään prässin erittäin korkealla ja luomaan painetta vastustajalle jo peliä rakennettaessa. Riistot hyökkäyspuoliskolla voivat olla Chilelle vahva ase. Toisaalta Chilen pelityyli avaa tilaa myös Brasilian hyökkäyspelaamiselle ja päävalmentaja Luiz Felipe Scolari pyrkii varmasti käyttämään tätä hyödyksi. Peluuttaako Scolari edelleen kärjessä Fredia, joka on hiukan outo lintu Brasilian joukkueessa ja jäänyt pelityylinsä myötä koko lailla paitsioon tähän saakka?

Jos joskus MM-jatkopeleissä on ottelu, joka ei vaikuta ennakkoon 0-0:lta, niin tässä sellainen on. Kummankin vahvuudet ovat viime kädessä hyökkäyspelissä ja akilleen kantapää löytyy puolustuspäästä ennen kaikkea vastustajan päästessä nopeisiin vastaiskuihin puolustusryhmityksen ollessa enemmän tai vähemmän epätasapainossa.

Brasilialla on takanaan kotiyleisön tuki, mutta myös sen tuomat paineet. Jos ottelun toisella puoliajalla ollaan Chilen johtaessa, voivat paineet kasvaa liiankin suuriksi. Chilelle takaa-ajo olisi sinänsä helpompaa, että joukkueella ei sittenkään ole lähellekään niin paljon hävittävää kuin isännillä. Avausmaali ei välttämättä tässä pelissä ratkaise vielä kovin paljoa. Jos jatkoajalle saakka joudutaan, niin Brasilian osakkeiden arvo nousee. Chilen pelityyli on kuluttavampi ja jaksaminen 90 minuuttia kovalla tempolla on jo sekin vaativa tehtävä, saati 120 minuutin urakointi.

Chile lepuutti keskikentän avainmies Arturo Vidalia Hollanti-ottelussa ja tämä on ehdottomasti plussaa tätä ottelua ajatellen. Brasilian katseet kääntyvät jälleen kerran Neymarin puoleen, mutta nyt ollaan taas nuorelle miehelle uudella alueella: pudotuspelit MM-kisoissa ovat eri asia kuin lohkovaiheen pelit. Neymarilla ei ole varaa hyytyä nyt.

Chile ei ole koskaan voittanut Brasiliaa tämän omalla maaperällä, vaikka kohtaamisia on 96 vuoden saatossa ollut 26. Vaikka Brasilia on hienoinen ennakkosuosikki, ei Chilen historiallinen voitto ole lainkaan mahdottomuus.