Skotlannin Valioliigan vuosi alkaa todellisella herkkupalalla. Lauantaina kello 14.30 pelataan vuoden ensimmäinen ”Old Firm” -ottelu, yksi maailman tunnetuimmista paikalliskamppailuista. Vastakkain ovat Glasgow Rangers ja Celtic eikä panoksia pelistä puutu.

Celticin valtakausi on nälkävuoden mittainen. Tasainen kamppailu kääntyi Celticin eduksi viimeistään silloin, kun Rangers joutui hakemaan alemmista sarjoista vauhtia talousepäselvyyksien vuoksi. Takavuosien mahtiseura palasi pari vuotta sitten Valioliigaan, mutta Celticin haastajaksi nykyisin Steven Gerrardin luotsaamasta joukkueesta ei ole ollut. Mutta nyt on toisin.

Ottelun lähtökohta on selvä: Celticillä ei ole varaa peliä hävitä. Rangers johtaa sarjaa peräti 16 pisteen erolla. Näin selvä ero ei kuitenkaan todellisuudessa ole, sillä Celticillä on peräti kolme ottelua vähemmän pelattuna. Todennäköisesti kolme rästipeliä tuovat täydet pisteet, joten tällä matematiikalla – vaikka rästipelit pitää tietysti voittaa – eroa olisi enää seitsemän pistettä. Jos Celtic pystyisi Rangersin kaatamaan, teoreettinen ero kutistuisi neljään. Koska kumpikin suurseuroista pudottaa ani harvoin turhia pisteitä, joukkueiden keskinäistä ottelujen painoarvo on massiivinen.

Jos Rangers voittaa, on seura todella lähellä mestaruutta. Tasapelikin olisi hyvä tulos. Celticin voitolla kaikki olisi taas auki. Rangers ei ole vielä tällä kaudella tappiota kokenut, Celtickin on hävinnyt vain yhden pelin, nimenomaan Rangersille.

Suomalaisittain huomio kiinnittyy luonnollisesti Rangersin keskikentälle. Glen Kamara on pelannut aivan erinomaisen kauden ja noussut runkopelaajasta joukkueen tähdistöön. HJK-näkökulmasta voi myös seurata miten Alfredo Morelos, entinen HJK-kärki, pelaa todella korkealla tasolla Skotlannissa. Eikä kolumbialainen jätä muutenkaan katsojia kylmäksi, koska hänen ympärillään näyttää tapahtuvan keskimääräistä enemmän.

Old Firm alkaa lauantai-iltapäivällä ja ottelu on nähtävillä V sport kanavilla sekä Elisa viihde Viaplay -palvelussa.