Amerikkalaisen jalkapallon virallinen ääni Mika Laurila on jälleen kuultavissa varhain maanantaiaamuna, kun Kansas City Chiefs ja Tampa Bay Buccaneers kohtaavat Super Bowl LV:ssä. Laurilalla on takana jo pitkä ura amerikkalaisen jalkapallon selostajana, mutta kiinnostus amerikkalaiseen jalkapalloon alkoi jo pikkupoikana.

‒ Porvoossa, josta olen kotoisin ja jossa edelleenkin asun, jenkkifutiksella on ollut vahva jalansija jo kymmeniä vuosia. Oli hienoa päästä katsomaan ottelutapahtumaa ja sitä energiaa, mikä siellä oli. Päädyin sieltä lippupalloharjoituksiin, kun olin päässyt sisälle lajiin, se yhteisöllisyys oli se juttu. Mulla oli kavereita, jotka olivat mua isompia ja mä olin taas mun kavereita nopeampi, niin meille kaikille löytyi meidän vahvuuksia tukeva pelipaikka, Laurila kertoi haastattelussa.

Laurilalla on pitkä ura pelaajana takana. Uralle mahtuu muun muassa Vaahteraliigan mestaruuksia, sekä maajoukkueotteluita. Menestymisen sijaan Laurilan mieltä lämmittävät aivan muut asiat.

‒ Totta kai voittaminen on aina kivaa ja menestyminen, mutta voittaminen ja menestyminen nimenomaan joukkueena. Mulla on paljon tuttavia, joista on tullut kavereita ja kavereita, joista on tullut hyviä ystäviä, joita vastaan olen päässyt vuosien varrella pelaamaan. Yhteisöllisyys on tässäkin se kokoava voima. Suurin perintö, jonka saan omalta pelaajauraltani, on ne hyvät ystävyyssuhteet.

”Jenkkifutiksen selostaminen on ylipäätään erilaista kuin monen muun lajin selostaminen”

Oman pelaajauran jälkeen Laurila on toiminut muun muassa Viaplaylle amerikkalaisen jalkapallon selostajana. Super Bowlin lisäksi Laurila on selostanut Vaahteraliigan otteluita, sekä muita NFL:n otteluita. Super Bowlin selostaminen on hieman erilaista muihin otteluihin verrattuna.

‒ Katsoja hahmottaminen täytyy muistaa. Jenkkifutiksen selostaminen on ylipäätään erilaista kuin monen muun lajin selostaminen, koska lajia pitää avata enemmän. Pitää selostaa siten, että uusi katsoja pääsee mahdollisimman hyvin mukaan lajiin. Super Bowlissa uusia katsojia on paljon enemmän. Joku ihminen voi katsoa ihan ensimmäistä kertaa, sen takia emme voi selostaa pelejä käyttäen vaikeita termejä. Kommentaattori voi viedä kokeneemman katsojan syvälle Super Bowlinkin syövereihin ja selostajan tehtävä on toimia tulkkina.

Super Bowlia katsoo tänäkin vuonna varmasti paljon ensikertalaisia. Laurila kertoi vinkkejä, miten uusi katsoja pääsee helpommin lajiin sisälle.

‒ Jenkkifutikseen liittyy paljon mielikuvia siitä, mitä tämä on. Moni lähtee lajiin sillä periaatteella, että siinä ollaan aluksi kahdessa rivissä ja sitten yhdessä kasassa, pillit soi ja kukaan ei tiedä, mitä tapahtui. Pitää päästä siitä yli ja malttaa katsoa, mitä tässä oikeastaan tapahtuu, jotta löytää sen järjestelmällisyyden, millä tavalla hyökkäys rakentaa omia pelejään. Siten pääsee mukaan tällaiseen shakki-imuun, mikä tässä pelissä on. Silloin huomaa tauolla, että omat ajatukset tekevät enemmän töitä, mitä näyttää, että kentällä tapahtuu. Yksiselkoisin vinkki on, että tyhjennä mielesi katselukokemukseen vaikuttavista ennakkoluuloista ja anna lajille mahdollisuus.

Selostamisen lisäksi Laurila tekee Suplassa kuunneltavaa Tailgate-podcastia.

‒ Tailgate on tullut vuosien varrella sellaiseksi meidän terapiaistunnoksi, jossa lajia paljon puhuvat ihmiset pääsevät purkamaan tuntojaan. Tailgate ilmestyy normaalisti vähintään kerran viikossa ja me käymme NFL:n uutisotsikot läpi, ennakoidaan pelejä ja käydään läpi kaikki, mitä NFL:n ympärillä tapahtuu. Sellainen makasiini tyylinen ohjelma. Yleensä sellainen tunnin mittainen ohjelma, ehkä vähän reilu tunti. Tällä Super Bowl -viikolla on tullut jakso joka päivä, jossa käydään läpi hieman ennakkoasetelmia ja muita juttuja. Jos katsoo Super Bowlin ainoana otteluna koko vuodessa, niin Tailgate antaa otteluun hyvät valmiudet saada enemmän pelistä irti.

Itse Super Bowliin Laurilalla ei ollut kovin selvää ennakkosuosikkia.

‒ Aina, kun multa kysytään Super Bowlin voittajaa, niin mä vaihdan mielipidettä tarkoituksella joka kerta, niin minä voin jälkeenpäin jakaa niitä haastatteluja missä minä olen veikannut oikein, Laurila naurahtaa.

‒ Mä veikkasin viimeksi, että Buccaneers voittaa ja perustelin sitä esimerkiksi Tom Bradyn läsnäololla. Tähän haastatteluun sanon, että Chiefs voittaa. Chiefs on kolmen pisteen ennakkosuosikki otteluun lähdettäessä. Chiefsin vahvuuden kärki on niin terävä, että esimerkiksi hyökkäyksen pysäyttäminen on ollut monelle joukkueelle mahdotonta ajoittain. Chiefs on toki hallitseva mestari ja voitti runkosarjassa eniten otteluita. Olen veikannut, että Chiefs voittaa pelin 38-31, joten pidetään nyt siitä kiinni. Toivottavasti nähdään paljon pisteitä.

Super Bowlin näkee tänäkin vuonna tuttuun tyyliin V Sportin ja Elisa Viihde Viaplayn kanavilta. V Sport urheilu -kanava on katsottavissa ilmaiseksi perjantaista lähtien. Ilmainen viikonloppu huipentuu maanantaiaamuna pelattavaan Super Bowliin. Studiolähetys alkaa V Sport urheilulla puolen yön aikaan.