Pohjoismaisten liittojen delegaatio vietti kaksipäiväisen vierailun Qatarissa ihmisoikeuksien ja siirtotyöläisten työskentelyolosuhteiden edistämiseksi 7.-8. tammikuuta. Suomea delegaatiossa edustivat Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sekä työoikeuden asiantuntija, lakimies Juha Koivisto.

Qatarissa pelataan jalkapallon MM-kisat vuonna 2022, ja kisojen rakennushankkeita on kritisoitu laajasti. Erityisesti rakennustyöläisten kohtelu on noussut esiin negatiivisessa valossa.

Pohjoismaisten liittojen delegaatio vieraili Qatarissa myös vuonna 2016. Yksi delegaation tavoitteista on lisätä Qatarin viranomaisten ja kisajärjestäjien tietoisuutta sekä osaamista ihmisoikeuksien ja työskentelyolosuhteiden osalta.

Onko delegaation vierailulla ollut näkyvää vaikutusta Qatarin huimasti kritiikkiä saaneeseen tilanteeseen? Ari Lahti kommentoi asiaa Palloliiton Huuhkaja-tv:n haastattelussa.

– Tämän matkan hyvä anti on se, että asiat ovat selvästi menneet eteenpäin niissä olosuhteissa ja asioissa mihin olemme kiinnittäneet huomiota, eli erityisesti työntekijöiden työolosuhteissa, palkoissa ja tämän tyyppisissä asioissa on tapahtunut edistystä, Lahti sanoi.

Delegaatio on nähnyt Qatarissa siirtotyöläisten toimintaa ja heidän elinolosuhteitaan. Lahti myöntää, että epäkohtia on yhä runsaasti.

– Totta kai täytyy heti sanoa, että eihän täällä ole asiat siis ihanteellisesti kunnossa. Mutta selvästikin se painostus mitä tässä tavallaan nyt sitten, ei ehkä niinkään Palloliittojen puolesta vaan näiden ammattiyhdistysihmisten puolesta, mitä tässä yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa tehdään, niin se on kyllä tuottanut tulosta.

Lahden mukaan tarkoitus on jatkaa vaikuttamistyötä myös tulevaisuudessa.

– Tavoite on varmaan se, että vielä ennen MM-kisoja. On puhuttu siitä, että vuonna 2021 tultaisiin uudestaan saman tyyppisellä delegaatiolla. Sitten olemme sellainen 5-6 vuoden pätkän tehneet määrätietoista työtä. Kyllä se ainakin tuntuu siltä, että se ainakin omalta osaltaan vie asioita eteenpäin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue leireilee parhaillaan Qatarissa ja kohtaa otteluleirinsä toisessa pelissä Viron perjantaina 11.1. klo 14 Suomen aikaa. Leirin avauspelissä Suomi kukisti Ruotsin 1-0.

Suomi-Viro näkyy Viasat Jalkapallo -kanavalla, Viaplayssa ja Viafreessä.