Oletko joskus pohtinut, kuinka paljon urheilijoita saattaa ärsyttää astella median haastateltavaksi suuren pettymyksen jälkeen? Lehdistö tekee tietysti vaan työtään, mutta silti on ymmärrettävää, ettei haastateltava ole parhaimmillaan rajun takaiskun jälkeen.

Hyvä esimerkki löytyy joukkueurheilusta. Hävinneen joukkueen valmentaja tai pelaaja joutuu tentattavaksi tapahtuman jälkeen, kirvelsi tappio tai ei.

Suomen jalkapallomaajoukkueen legendaarinen hyökkääjä, nykyään Skotlannin toisen sarjatason Greenock Mortonia valmentava Jonatan Johansson kertoi Valioliiga-viikon podcast-lähetyksessä, miten hän toimii, jos haastatteluun on pakko mennä tappion jälkeen.

– Se on oikeasti tärkeää, Johansson linjasi heti alkuun ja jatkoi:

– Yleensä menen toimistooni ja istun siellä pari, viisi minuuttia. Käyn läpi mitä haluan sanoa. Pitää olla suht rehellinen – jos koko ajan valehtelet ja sanot, että pelattiin hyvin mutta oli epäonnea, niin sekään ei käy pidemmässä juoksussa, Johansson painotti.

Johansson alleviivasi pelaajien huomioon ottamisen merkitystä.

– Jos sanot jotain väärin pelaajista, se pelaaja voi luulla sosiaalisen median välityksellä, että kaikki syyt menevät hänen päälleen. Pitää olla hyvin tarkkana mitä sanot, mutta täytyy olla myös positiivinen. Olen rehellinen niin pitkään kuin pystyn ja positiivinen niin paljon kuin pystyn, se on se mitä yritän aina saavuttaa.

– Medialle ei saa tulla sellainen olo, että sinulla on paniikki päällä, hermot menneet tai sinulla ei ole uskoa joukkueeseen.

Puhe kääntyi Ville Kuusisen ja Riku Auvisen juontamassa podcastissa pian siihen, miten usein esimerkiksi Englannin Valioliigassa managerit taitavat mediapelin salat.

– Se on joskus kuin teatteria, Johansson naurahti ja lisäsi myöhemmin, ettei lue lainkaan joukkuettaan käsitteleviä lehtiä.

Valioliiga-viikon pääset kuuntelemaan täältä.