Terveiset jälleen Englannista! Tällä kertaa luvassa olisi tarinaa siitä, millainen mies on yksi englantilaisen jalkapallon suurimmista nimistä.

Seuramme Stevenage FC:n manageri on legendaarinen Teddy Sheringham. Ajattelin tässä kolumnissani kertoa siitä, millainen mies on, ja miten hän toimii joukkueemme parissa.

Mitä häneen tulee, hän silmin nähden nauttii siitä että on mukana päivittäisessä jalkapallotoiminnassa. On ensimmäisenä paikalla ja viimeisenä ulos treenikeskuksesta, joka on sarjatasoon nähden loistava. Neljä kenttää, pukuhuonetilat, punttisali sekä ruokala toimistohuoneiden lisäksi vain Stevenage FC:n käytössä.

Sheringham juo kahvin ruokailutilassa pelaajien kanssa ja tervehtii jokaista pelaajaa leveällä Pepsodent-hymyllä. Hän kävelee kentälle alkuverryttelyn loppupuolella ja leikkii pallon kanssa ennen taktista osuutta varmasti samalla tavalla kuin ennen omia pelejään. Kun managerin osuus käynnistyy, kaikki pelaajat kuuntelevat. Joukkue kun koostuu pääasiassa englantilaisista pelaajista ja on iältään siinä ryhmässä joka eli lapsuutensa ja nuoruutensa Sheringhamin vielä pelatessa. Hänen ei tarvitse sanoa kahdesti, mistään. Hän on näiden pelaajien litmanen tai hyypiä.

”Sheringham on raivorehellinen”

Peleissä hän valaa joukkueeseen uskoa silloinkin kun on vaikeaa, on selkeä ja ennen kaikkea raivorehellinen. Itse arvostan sitä suoraselkäisyyttä suunnattomasti. Jos teit hyvän suorituksen, saat kyllä kuulla siitä ja päinvastoin. Sama koskee sekä yksilöitä että joukkuetta. Muutamassa pelissä olemme olleet luvattoman heikkoja ja Sheringham kertoo asiasta, hyvin hyvin suoraan. Se ei ole hallitsematonta raivoa, vaan häviämisen vihaamista – syvää ja antaumuksellista pettymystä siihen, ettemme saaneet voittoa. Niillä hetkillä hän näyttää kuinka paljon tulos sattuu ja se vain vahvistaa kuvaani siitä miten paljon jalkapallo merkitsee miehelle, joka olisi voinut eläköityä jalkapallosta kokonaan ja elää säästöillä loppuelämänsä. Turvassa paineilta ja median arvostelulta. Rauhassa.

Voittaminen on kuin huume. Kaikki urheilijat rakastavat sitä aktiiviurallaan ja kaipaavat sen loputtua. Varsinkin jalkapallossa, jossa kokemus jaetaan kokonaisen yhteisön kesken. Tuhansien ihmisten viikonloput saavat sävyjä yhden tuloksen perusteella. Yhdessä tehty ilo ja hetkellinen täyttymys siitä tunteesta että on parempi kuin vastustaja, että jaksoi ja pystyi. Sama uudelleen viikosta toiseen, vuosi vuoden jälkeen. Sitä se on ja siihen jää koukkuun parhaalla mahdollisella tavalla. Teddy Sheringham rakastaa voittamista ja sitä tunnetta. Ottelun jälkeisenä iltana nautittua viinilasia, joka maistuu paremmalta voiton jälkeen ja että kaikki tapahtuu ensi viikolla taas uudelleen. Maanantai on lähtöruutu ja vaikka mikä tahansa on mahdollista jalkapallossa, lauantaina pelataan voitosta.

Jesse Joronen
Twitter @JesseJoronen