Suomi voitti Ruotsin yleisurheilumaaottelussa naisten ja tyttöjen puolella, mutta miehet ja pojat hävisivät rumin numeroin.

Miksi näin, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo? Onko yleisurheilusta tulossa naisten laji Suomessa?

– Tytöt ja naiset voittivat, pojat ja miehet ottivat nenään isolla erolla. Suomalaisessa yleisurheilussa tilanne on kiistatta se, että innostuneita ja kiinnostuneita tyttöjä on poikiin verrattuna paljon enemmän. Nyt se näkyy karusti maaottelun tuloksissa. Pojissa ainoastaan Markus Teijula pystyi lajivoittoon juoksumatkoilla, hän toki sekä 400 että 800 metrillä. Kenttälajeistakaan ei tullut pojille kuin kolme lajivoittoa. Tyttöjen puolella radalta tuli kahdeksan lajivoittoa, kenttälajeista ainoastaan kaksi.

– Fakta on, että miehet hävisivät 52 pisteellä, pojat 25:lla. Naisten voittomarginaali oli lopulta peräti 20 pistettä ja tyttöjen 10. Hyvä niin, mutta kyllä tässä jonkinlainen poika- ja miesprojektia tarvittaisiin. Tyttö- ja naisprojektihan SUL:llä jokunen vuosi sitten oli, nyt sillä osastolla ei näy olevan isoa huolta.

Mitä positiivista jäi mieleen maaottelusta?

– Naisten puolella ilahduttivat kolmiloikan, keihään ja pika-aitojen kolmoisvoitot. Hanna-Maari Latvala otti tuplavoitot ja Johanna Peiponen teki ennätyksensä niin 5000 kuin 10 000 metrilläkin. Heidi Nokelainen oli hyvä keihäässä ja Sanna Kämäräinen kiekossa. Kyllä hyviä suorituksia riitti.

– Miehissä David Söderberg ja Tuomas Seppänen pitivät tasonsa moukarissa, samoin kaikki keihäsmiehet. Simo Lipsasen 16,39 ja Tuomas Kaukolahden 16,20 kolmiloikassa olivat piristäviä tuloksia, vaikka Lipsaselle tulikin myötätuulitulos. Lauantaina Jarkko Järvenpään mainio kymppitonnin taistelu oli positiivinen. Kun mies pysyisi muutaman vuoden terveenä, olisi vauhti aivan eri luokkaa. Nuoren Topi Raitasen ennätys esteissä ja Elmo Lakan pika-aitojen voitto olivat nekin positiivisia asioita. Samoin sunnuntaina Ilari Piipposen hyvä kamppailu ja 5000 metrin ennätys 14.13,65.

Missä epäonnistuttiin pahiten?

– Sileät juoksumatkat etenkin miehissä ovat tällä hetkellä hankalimmat. Pikamatkoilla on mukavaa orastavaa nousua, mutta pidemmillä matkoilla tilanne on karu. Jotain tarttis tehdä. Miten olisi esimerkiksi Jukka Keskisalon palkkaaminen kestävyysjuoksun päävalmentajaksi? Ei yksi mies ihmeitä tee, mutta muutosta ja tuoreita ajatuksia kaivataan ehdottomasti, nyt elämme jämähtäneisyyden tilassa. On hyvin kuvaavaa, että poikien sileillä juoksumatkoilla vain yksi kaveri pystyi voittoihin, miehissä ei kukaan. Ja yksi onnistujista eli Topi Raitanen esteissä on suunnistaja! Aika nöytryyttävää, että hän on maaottelussa Suomen paras mies. Kyllä kestävyysjuoksijoiden tekemisessä ja harjoittelussa on oltava jotakin vikaa. Ei tämä saa näin jatkua, jossakin on herättävä.

– Jotain ihmeellistä on tapahtunut myös pituuspaikalla. Muutama vuosi sitten se oli yksi vahvimmista lajeistamme, nyt meni kolmoisvoitto Ruotsille ja suomalaisten tulokset olivat luvalla sanoen surkeita. Miten ihmeessä Tommi Evilän perintö on pystytty näin totaalisesti ryssimään?

Mitä sanot muuten tämän vuoden Ruotsi-ottelusta?

– Nyt urheiltiin murheellisen tyhjille katsomoille. Ruotsalaisia ei näemmä enää kiinnosta. Meidän pitää keinolla millä hyvänsä varmistaa, että kun ottelu ensi vuonna pidetään Tampereella, on katsomo täynnä. Sen pitäisi olla kunnia-asia, ruotsalaisilta tämä oli kyllä todella kehno suoritus.