Mestarien liigan neljännesvälierät arvottiin maanantaina. Yle Areena seurasi arvontoja suorana arvontoja suorana lähetyksenä ja Yle Urheilun verkkosivuilla arvonnoista oli maanantain aikana (toistaiseksi) seitsemän artikkelia.

Mestarien liigan puolivälierät arvottiin reilu kaksi viikkoa sitten. Ylen kanavat eivät seuranneet arvontaa, eikä Yle Urheilun verkkosivuilta löytynyt yhtään artikkelia ennen arvontaa eikä sen jälkeen – ei edes arvonnan tuloksia.

Ellei kyseessä olisi juuri tunnetun tasapuolinen ja julkisella rahoituksella toimiva urheilun tasa-arvon suureksi esitaistelijaksi viime päivinä ratsastanut Yle, voisi jopa epäillä että kyse olisi eri sarjoista, eriarvoisista sarjoista. Ja silti juuri näin on. Tänään arvottiin miesten Mestarien liigan otteluparit, 24.11. arvottiin naisten Mestarien liigan otteluparit. Tosin jälkimmäinen pitää tietää itse, Yleltä tuota tietoa ei tosiaan suurennuslasillakaan löydy.

Pieni lapsus Yleltä? Tuskinpa sentään. Suurella metelillä otsikoita naisten epätasa-arvosta urheilussa nostanut Yle lanseerasi varsin tarkoitushaluisilla ja osin arvioihin perustuvilla kaavoillaan käsitteen ”naisen euro urheilussa on kolme senttiä”. Ja sitten kauhisteltiin joukolla. Urheilusta puhuttiin toki yleisestikin, mutta tikunnokkaan nostettiin ennen kaikkea jalkapallo.

Onneksi on olemassa Yle, joka nostaa tällaiset epäkohdat esiin ja taistelee niitä vastaan erinomaista esimerkkiä näyttäen. Tämän voi kukin todeta laskemalla kohupaljastuksesta taaksepäin jalkapalloaiheiset uutiset Yle Urheilun verkkosivuilta.

Kun mennään ajassa marraskuun alkuun ja pois karsitaan ”yleiset” uutiset, jotka käytännössä koskevat miesten jalkapalloa, jäljelle jää puhtaasti miesten jalkapalloa koskevia uutisia 217. Naisten jalkapalloa koskevia uutisia samalta ajalta on, no… kuusi. Näistä pääosa naisten MM-karsintaotteluun Israelia vastaan liittyviä ja ”Huippumaalivahti syyttää Sepp Blatteria seksuaalisesta ahdistelusta” ei otsikkona ehkä ole suoranaisesti naisten jalkapalloa eteenpäin vievä.

Kuusi? Suhteutettuna miesten jalkapallosta kertoviin uutisiin lukema on 2,76 prosenttia. Hyvät yleläiset, te vaahtoatte naisten kolmesta sentistä urheilussa miesten euroa kohden ja sohitte tylsällä säilällänne kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Teidän oma ”naisten euronne” ei ole edes tuota kolmea senttiä.

Moni on ehtinyt nostaa jo esille sen, että naisten urheilun arvostus nousee vain vähitellen työn ja yleisön kiinnostumisen kautta. Jälkimmäisessä ehdoton avaintekijä on media. Kuuleeko Pasila?

Jalkapallon osalta Ylen hehkuvasilmäisten ritareiden ja ritarittarien tulilinjalle on luonnollisesti joutunut Palloliitto. Nopeasti viimeisen kuukauden maajoukkueuutiset Palloliiton verkkosivuilta selaten osoittaa, että ainakin viimeisen kuukauden aikana naisten ja tyttöjen maajoukkueitten uutisia on enemmän kuin miesten ja poikien. Ei siis enemmän kuin 3 prosenttia. Absoluuttisesti enemmän.

Ylelle tiettävästi tarjottiin – ilman eri korvausta – lähetettäväksi päättyneen kauden ratkaisuotteluita Naisten liigasta. Ei kelvannut. Naisten Mestarien liigasta edellä mainittu esimerkki kertoi jo tarpeeksi.

Kaupallisen median intressit eivät välttämättä ole kovin monipuolisia, mutta niissä on ainakin logiikka. Kiinnostavuus on avainasia, eikä siinä paljon lajien tai sukupuolten tasa-arvoa mietitä. Entä Yle? Sen palvelutehtävä on täysin toisenlainen ja toisenlaisen logiikan ohjaama. Mitä Yle tekee? Höyryää hölmöjä ”paljastuksiaan” tajuamatta ennakkoon varmistaa, että oma pesä olisi edes likimain puhdas.