Östersundissa eletään tuplajuhlia. Paikalliset olympiaedustajat kahmivat mitaleita Etelä-Korean kisoista, mutta torstai-iltana fokus on muualla. Paikallinen ÖFK kohtaa seurahistoriansa suurimmassa ottelussa Arsenalin Eurooppa Liigan ensimmäisellä pudotuskierroksella.

Östersundin stadion, kapasiteetti 8000, on luonnollisesti loppuun myyty. Tätä joukkue eivät ilmasto-olosuhteet haittaa, eivätkä ilmeisesti myöskään Arsenalia. Joukkue ei poikennut normaalista vierasottelukuviostaan: Arsenal ei harjoitellut lainkaan ottelua edeltävänä iltana ottelustadionilla. Ei siitäkään huolimatta, että olosuhteet ovat kovin erilaiset kuin Valioliigaympyröissä. Lunta on kinoksittain, pakkasta useampia asteita, kylmä tuuli puhaltaa ja kenttänä on tekonurmi.

Arsene Wenger joutui vastaamaan kysymyksiin juuri tästä aiheesta ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa. Tervaskannon mukaan olisi isompi riski muuttaa normaaleja rutiineja kuin harjoitella ilmasto-olosuhteissa ja kentällä, jotka ovat pelaajille totaalisen vieraat. Wengerkin myönsi, etteivät he oikein tiedä, mitä on tulossa kentän suhteen. Arsenalilla on harjoituskentällään tekonurmi, mutta se on erilainen ja hallissa. Pakkasta ja tuulta Wenger ei sen sijaan pitänyt minään ongelmana.

Televisiokuvien perusteella Östersundiin yksityiskoneella laskeutuneet joukkueen pelaajat saattavat olla eri mieltä – ainakin kuvissa tutistiin kylmästä oikein urakalla. Pientä ylimielisyyttä ilmassa vai luotetaanko vain omaan tekemiseen niin paljon?

Luonnollisesti Arsenal on suuri suosikki voittamaan, pelattiin sitten jäällä tai jäkälällä. Wengerkin myönsi, että joukkueen lähestymistapa Eurooppa Liigaan on muuttunut. Ei Wengerin mukaan siksi, että Valioliigan kautta paikka ensi kauden Mestarien liigaan alkaa olla kiven takana vaan siksi, että nyt pelataan pudotusvaihetta, joten kilpailun luonne on muuttunut. Tämän vuoksi esimerkiksi toistaiseksi jokaisen Eurooppa Liigan ottelun huilannut Mesut Özil on vahvasti pelissä mukana illalla.

Sen sijaan Arsenalin tähtihankinta Pierre-Emerick Aybameyang ei saa pelata Eurooppa Liigassa. Toinen hankinta, Henrikh Mkhitaryan sen sijaan saa. Kumpikin pelasi Mestarien liigaa syksyllä, mutta vain toinen saa nyt pelata Eurooppa Liigassa. Tämä kieltämättä epäloogiselta vaikuttava asia johtuu siitä, että Aybameayangin syksyllä edustama Borussia Dortmund putosi Mestarien liigasta Eurooppa Liigaan, Mkhitaryanin ManU sen sijaan jatkaa Mestarien liigassa. Koska Dortmund on samassa kilpailussa kuin Arsenal, ei hyökkääjätähti saa pelata.

Arsene Wengerillä oli tiedotustilaisuudessa melkoisen selkeä kanta säännön järjellisyydestä: ei järkeä. Hän toivoi UEFAlta pikaisesti toimia, jotta sääntö muutettaisiin. Mutta vaikka näin kävisi, tänä keväänä Aybameyangista ei ole euro-otteluissa Arsenalille hyötyä.