Legendaarinen pyöräkilpailu Tour de France on pikkuhiljaa kehittynyt todellisten pyöräilyfanien ja -fanaatikkojen kohteesta myös erilaisten vilauttelijoiden tyyssijaksi.

Mahtava kannustus ja tsemppaaminen kapeilla vuoristoteillä on tehnyt Tourista niin upean ja ainutlaatuisen, mutta pikkuhiljaa valtavat televisioluvut ovat alkaneet houkutella erilaista perverssiä, ”huumorimiestä” ja varmaan vedonlyöjiä kehittämään, kuka pystyy esiintymään mahdollisimman typerästi televisiokameroiden edessä.

Sama ilmiö on ollut vuosia jo vaikkapa isoissa jalkapallo-otteluissa, mutta linjapäätös siitä, ettei näillä pelin pilaajille anneta enää ruutuaikaa, on asiaa rauhoittanut paljon. Mutta kapeilla vuoristoteillä kontrolli on lähes mahdotonta. Siellä on aikaa tuntikaupalla pohtia, mitä kivaa tehdään sen kymmenen sekunnin ajan, kun kärkipään pyöräilijät menevät ohi.

Pitäisikö… heh heh … oikein ottaa perse esiin? Vai ollaanko alasti, ehkä tosin jotain munien edessä? Vai tehdäänkö kilpailu siitä, kuka hyppää pois pyöräilijän alta mahdollisimman myöhään – joku hassunhauska vaatetus päällä? Mielikuvitus on typeryksilläkin – tai monesti juuri heillä – rajaton.

Läheltä piti -tilanteita on ollut viime vuosina jo monia (kyllä, viime vuosina ilmiö on pahentunut ja kasvanut suurien näkyvyyksien myötä), mutta torstaina yleisön käytös oli jo vaikuttaa pahimmillaan koko Tourin lopputuloksiin.

Valopäät intoilivat siten, että kokonaiskilpailun kärkipaikoista kamppailevat supermiehet Chris Froomen johdolla törmäsivät televisiokuvaa ottaneeseen moottoripyörään, joka joutui tekemään äkkijarrutuksen idioottiyleisön edustajien vuoksi.

Onneksi isoilta vammoilta säästyttiin, ja lopputuloksetkin muokattiin oikeudenmukaisiksi. Mutta täydellinen farssi syntyi jo siksikin, että tämä episodi pilasi aivan loistavan kilpailuetapin, jossa nimenomaan Froome oli näyttämässä kilpailijoilleen kaapin paikan ja entinen monivuotinen Richie Porte – nyt kilpailijan tallissa – tekemässä vahvaa nousua lähemmäksi kärkeä.

Tämä promillen promille aivokääpiöitä teki karhunpalveluksen kaikille niille fantastisille pyöräilyfaneille, jotka ottavat paikkansa jopa päiviä ennen etappeja pitkistä nousuista kannustaakseen sankareitaan.

Nyt turvatoimet tullaan nostamaan aivan eri tasolle ja on aivan selvää, että kovia otteitakin tullaan käyttämään, jotta torstain kaltaiset tapahtumat eivät toistu.

Mutta on täysin selvää, ettei yksikään huippupyöräilyn ystävä halua torstain kaltaista groteskia näytelmää enää nähdä, vaikka se sitten tarkoittaisi, että muutama hassunkurinen asukokonaisuus, paljas hanuri tai jopa jonkun meisseli jäisi näkemättä.
Tuolle jengille löytyy varmasti omat bileet jostain kujilta. Annetaan pyöräilijöille rauha tehdä työtään vuorten nousuissa.