Yksi luku Espanjan jalkapalloliigassa on tullut päätökseensä. Enää sarjassa ei nähdä brasilialaista rangaistuspotkujen torjumisen erikoismiestä Diego Alvesia, joka kerta toisensa jälkeen nollasi maailman parhaat kärkimiehet 11 metrissä.

La Ligan suuriin lukeutuva Valencia yllätti alkuviikosta ilmoittamalla myyneensä 32-vuotiaan ykkösmaalivahtinsa tämän kotimaan liigassa pelaavaan Flamengoon. Jo pelkästään paluu Brasiliaan oli Alvesilta yllättävä veto, saati sitten Valencian konkaristaan saama siirtosumma: vaivaiset 300 000 euroa! Siis 34 kertaa vähemmän kuin mitä Liverpool maksoi belgialaisesta Simon Mignoletista Sunderlandille kesällä 2013.

Siirron taustalla oli Alvesin palkkapyyntö, jota Valencia ei halunnut maksaa. Flamengo lupasi hoitaa maajoukkuemiehen palkkatoiveet, kunhan siirtosumma olisi minimaalinen. Näin kävi, ja nyt Alvesin loru Espanjassa on loppu.

Oliko Alvesin palkkapyyntö muka todella sellainen, jota Espanjan suurseura ei pysty kiistattomalle ykkösmaalivahdilleen maksamaan? Vertailun vuoksi muistutettakoon, että Valioliigan raharööri Manchester City hankki kesän aikana maalilleen Benfican 23-vuotiaan maalivahtilupauksen Ederson Moraesin. Alvesin maanmiehestä tuli ilman sen ihmeellisempiä näyttöjä maailman toiseksi kallein maalivahti huimalla 40 miljoonan euron siirtosummalla. Kaikkien aikojen hintavin molari on Juventuksen legenda Gianluigi Buffon, 39, joka siirtyi ”Vanhaan” rouvaan Parmasta noin 53 miljoonalla eurolla.

Englantilaisten ja espanjalaisten seurojen rahankäytöstä ja budjettieroista lienee turha puhua sen enempää, mutta pointti on selvä. Hyvät maalivahdit maksavat miljoonia. Nyt Flamengo sai uuden tähtimoken murusilla, oli palkka sitten valtava tai vähintään suuri.

Valencia teki pilkkahintaan palveluksen Cristiano Ronaldolle, Lionel Messille ja muille La Ligan hyökkääjätähdille, jotka ovat vuodesta toiseen joutuneet toteamaan Alvesin paremmaksi rankkareissa. Vaikka lauottujen rangaistuspotkujen onnistumisprosentti on yli 80, Alvesin tapauksessa epäonnistumisen mahdollisuus on yli 50 pinnaa.

Eikä Alves ollut hyvä maalivahti pelkkien rangaistuspotkujen torjumistaitonsa takia. Se oli iso plussa, josta hänet tullaan aina muistamaan, mutta hän oli myös kokonaisvaltaisesti erinomainen koppari.

Alves torjui urallaan La Ligassa peräti 24 rankkaria 50:sta. Ei olisi ihme, jos Messi, Ronaldo ja kumppanit kilistelisivät rankkariekspertin lähtöä viinilasillisen ääressä kesän aikana.