Kimi Räikkönen onnistui lauantaina nappaamaan paalupaikan F1-kisassa lähes yhdeksän vuoden tauon jälkeen. ”Jäämies” lähtee sunnuntaina ajettavaan osakilpailuun ennakkosuosikkina, sillä katurata ei tunnetusti tarjoa helppoja ohituspaikkoja.

Räikkönen tykitti upean kierroksen ja ansaitsi paalupaikkansa. Nopeasti käynnistyivät kuitenkin spekulaatiot Ferrarin mahdollisesta tallimääräyksestä itse kisassa.

Ferrarin Sebastian Vettel johtaa MM-sarjaa 104 pisteellään kuuden pisteen erolla ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia, joka epäonnistui Monacon aika-ajossa. Räikkönen on kerännyt tällä sesongilla vasta 49 pistettä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Vettelin ja Hamiltonin välinen MM-taisto on kääntymässä saksalaisen voitoksi, mutta kaksikon ero on edelleen varsin pieni.

Ferrarin tallimääräykset toivat tallille imagotappioita 2000-luvun alkupuolella, mutta samalla tuli mestaruuksia.

Suomalaisittain on ikävä kyllä todettava, että jos Räikkönen ei pääse karkuun Vetteliltä, joutunee hän päästämään tallikaverinsa ohitseen jossain vaiheessa kisaa – todennäköisesti sen loppupuolella tai varikolla.

Jos näin tapahtuu, näyttää se erittäin rumalta Ferrarin kannalta. Veteraanikuski on viimeksi voittanut Ferrarilla kaudella 2009, ja miehen edellisestä F1-osakilpailuvoitostakin on jo yli neljä vuotta. Suosittua suomalaista ei ole siis helppo kyykyttää, koska se näyttäisi erittäin epäkunnioittavalta.

Tallipäällikkö Maurizio Arrivabene saisi suomalaisten F1-fanien vihat niskoilleen pitkäksi ajaksi tallimääräyksellä huomisessa kisassa. Muu F1-maailma suuttuisi hetkeksi, mutta unohtaisi varsin nopeasti.

Tuo hinta on silti erittäin pieni, mikäli Lewis Hamilton voittaa Vettelin lopulta MM-taistossa vaikkapa yhdellä pisteellä. Niinkin on käynyt. Kysykääpä vaikka Räikköseltä tai Hamiltonilta.

Ferrari on tekemässä väkevää paluuta F1:sten huipulle. 2000-luvun menestys saavutettiin vahvalla johtajuudella ja aikansa eliittiä olleella selkeällä ykköskuskilla. Tuota menestysreseptiä on tuskin unohdettu Maranellossa. Lyhyen aikavälin huumassa on muistettava kärsivällisyys ja pitkän aikavälin tavoitteet.