JYP on hieno seura, jolla on upea viime vuosien menestyskaari. Tänä vuonna ei tullut paikkaa välierissä, sillä HIFK hoiti itsensä neljän parhaan joukkoon. Valmentaja Marko Virtanen sai mennä kuin Jupp Heynckes aikoinaan Realista – Euroopan mestaruus ei riittänyt. Kalossinkuvaa perseeseen ja kohti uusia haasteita.

Nyt sitten otetaan kommentteja JYP:in omistajilta, kuten J-P Hytönen ja Jarkko Immonen.

Älkää nyt pojat viitsikö. Kaikki tietävät, että juuri te olitte sitä mieltä, että valmentajan jääräpäisyys ja osin päättämättömyys olivat syynä Marko Virtasen potkuihin. Kukaan ei ole näitä potkuja antanut ILMAN, että teiltä on kysytty. Älkää pitäkö ihmisiä tyhminä – totta kai teiltä kysyttiin. Ja totta kai te myös mielipiteenne annoitte. Tehän olette seuran omistajia.

Miksei Virtanen vaihtanut maalivahtia HIFK:ta vastaan surullisen kuuluisassa kotipelissä? Miksi valmentaja antoi Jussi Olkinuoran hajota pirstaleiksi ottelun kuluessa? Niin pieniksi palasiksi, ettei häntä voinut enää laittaa maaliin Helsingissä? Miksei maalivahtia vaihdettu jo ensimmäisen todella helpon tai toisen maalin jälkeen? Ainakin Helsingissä vaikutti siltä, että toinen maalivahti Laurikainen oli mitä erinomaisimmassa vedossa.

Miksi? Jukka Holtari tulee ulos ja ilmoittaa, ettei tuolla 5-0 -johdosta 6-7 päättyneellä pelillä ollut merkitystä lopullisessa päätöksessä. Totta helvetissä oli. Jos JYP olisi voittanut, niin kuin olisi pitänyt, olisi vastaan tänään lauantaina pelattu seitsemäs ottelu – ja Jyväskylässä.

Jos maalivahti olisi vaihdettu, olisi tilanne voinut olla toinen. Nyt oli säälittävää katsoa, kuinka maalivahti Olkinuoran itseluottamus laitettiin palasiksi hiljakseen, kiihkotta, raa´asti ja järjestelmällisesti. Maali maalin perään, ilman, että kukaan tekee penkillä mitään. Olihan se jo ihan selvää, että 5-6 tappiolla ollut HIFK tulee vielä tasoittamaan ja menemään ohi. Koska vaihtopenkki jäätyi eikä tehnyt riittäviä toimenpiteitä.

Helsingissä joukkue pelasi hienosti ja kaatui saappaat jalassa. Asenne oli kohdallaan. Mutta omistajista Hytönen päätti omalla tavallaan sitten ratkaista ottelun ja iskeä, tosin tahattomasti, Erik Thorelilta legot sisään.

Voi vain kuvitella, miltä omistaja Hytösestä tuntui, kun HIFK teki maalin, joka jäi myös voittomaaliksi. Ehkäpä jopa siltä, että osittain minun vikani, mutta suurempi vika siinä, että Virtanen teki sitä ja tätä.

Mutta näin se menee. Tilinteon hetkillä valmentaja ei voi sanoa, että omistajat ovat väärässä. Ei. He ovat ostaneet oikeuden siihen, että heidän sanansa on se, joka kantaa ja vaikuttaa.

Siksi omistajien näkemys on oikea. Oli omistaja sitten aitioissa tai tässä harvinaisessa tapauksessa kentällä ottamassa käskyjä alaiseltaan, jolle sitten voi esimiesasemassa näyttää kaapin paikan. Ja tässä tapauksessa ovea.