Kommentti: Historiallinen maalikuningas?

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliiga huipentuu sunnuntain kierroksen ratkaisuihin oikeastaan kaiken ison osalta. Vain putoajan paikka on selvä, sillä PK-35 lähtee ensi kaudeksi Ykköseen. Mitalisijat ratkaistaan Maarianhaminassa, Helsingissä ja osin Vaasassa. Karsijanpaikasta pelataan Rovaniemellä, Kuopiossa ja Vantaalla. Rovaniemellä ja Kuopiossa on pelissä vielä teoreettisesti kuudes sija ja yksi ylimääräinen kotiottelu. Tämän päälle Maarianhaminan mestaruustaistelun lisäksi Ilveksen ja VPS:n välillä ratkaistaan euro-cup -paikkaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että sunnuntain kierroksella on jokaisessa ottelussa jonkinlainen panos. Tämä lienee jonkinlaista Veikkausliigahistoriaa.

Veikkausliigahistoriaa tehdään myös kilpailussa maalikuninkuudesta. Uudeksi maalikuninkaaksi tullaan kruunaamaan uusi kasvo. Piikkipaikalla oleva Roope Riski, HJK:n Morelos, Interin Njazi Kuqi ja jo todennäköisesti liian kaukana olevat haastajat SJK:n Billy Ions ja KuPS:n Gboloahan Salami eivät kukaan ole maalikuninkuutta Suomessa juhlineet.

Ykkösvaihtoehdoksi on ennakkospekuloinneissa nousemassa Njazi Kuqi, siitäkin huolimatta, että Riski on yhden maalin edellä. Roope Riskin SJK ja Morelosin HJK kohtaavat tiukassa ottelussa sunnuntaina eikä maali-iloittelua ole luvassa. Todennäköisesti luvassa on niukkamaalinen ottelu, jossa jompikumpi kärki – tai molemmat – saattavat iskeä maalin, parhaimmillaan kaksi. Sen sijaan täynnä motivaatiota oleva Kuqi pääsee alkukauden seuransa, PK-35:n, kimppuun tuoreena ja nälkäisenä. Kun Inter vielä pelaa siten, että käytännössä kaikki maalipaikat tulevat Kuqille ja myös rankkareista vastaa Kuqi, on useamman maalin iltapäivä hyvin mahdollinen.

Jos pelaajat päätyvät samoihin maalilukuihin, kuninkuus Suomessa jaetaan. Esimerkiksi EM-lopputurnauksissa ero tehdään pelattujen minuuttien kautta ja tässä tilastossa Kuqi olisi aika ylivoimainen tasatilanteessa. Riski on pelannut kauden toistaiseksi kaikissa otteluissa (32) ja tehnyt 17 maalia. Morelos on pelannut 29 ottelua ja tehnyt maalin vähemmän. Kuqin ottelumäärä on 24 ja maaleja on siis syntynyt 16. Viimeksi mainitun vähäisempi ottelumäärä johtuu toki oman hölmöilyn kautta tulleesta pitkästä pelikiellosta. Myös syöttötilastossa Kuqi on edellä kärkikaksikkoa, tosin vain yhdellä syötöllä.

Njazi Kuqille maalikuninkuus olisi siis ensimmäinen, mutta ei Kuqin perheelle. Isoveli ja Interin nykyinen valmentaja Shefki juhli maalikuninkuutta vuonna 2000. Koskaan ei veljespari ole pystynyt maalikuninkuutta voittamaan, joten myös tässä mielessä historian tekeminen olisi sunnuntaina mahdollista. Tällöin leikkisästi piireissä ”Apulaissheriffiksi” tituleerattu pikkuveli nousisi ainakin yhden arvostetun tittelin kautta lähemmäksi itseään ”Sheriffiä”, Shefkiä.