Jääkiekon World Cup on mennyt Leijonien osalta mollivoittoisesti. Ottelut jäävät alkusarjan kolmeen ja ilta näyttää, tuleeko Leijonista oman lohkonsa pisteautomaatti.

Mutta muuten kilpailu on tarjonnut suurta viihdettä ja nautintoa jääkiekon ystäville. Tätä näytöstä on arvioinut loistavasti yksi World Cupin suurista yllättäjistä ja onnistujista: Viasatin asiantuntijana toimiva Ossi Väänänen.

Väänästä ei tunnettu minään lausuntoautomaattina komean peliuransa aikana. Mies oli peruspakki, kaukana pistenikkareiden valokeilasta ja harvemmin pääsee median ristituleen, jos tekee vain perustyönsä hyvin: puolustaa.

Ehkä siksikin moni kohautti kulmakarvoja kuultuaan, että Väänänen on rekrytoitu Viasatille asiantuntijaksi. Viasatin tarjontaa ajatellen Väänäsen valinta oli kuitenkin erinomainen. Kokemusta on maajoukkueesta, NHL:sta sekä KHL:sta eli Viasatin jääkiekkotuotteista.

Mutta kuinka hyvin tämä kokemus sitten puetaan sanoiksi ja kansantajuiseksi pelin arvioinniksi? Vastaus on tullut: Ossi Väänänen hoitaa tehtävänsä erinomaisesti. Hän pystyy tuomaan selkokielellä esiin pieniä nyansseja, juuri peruskatsojalle tärkeitä ja arvokkaita faktoja sekä taustatietoja.

Ylipäänsäkin kanavan linja on ollut hyvä juuri tässä. Studiossa selvästi vältellään liian pitkälle menevää analysointia, piirtovälineitä käytetään säästeliäästi ja jääkiekon ammattikieli jää taka-alalle. Studiota tehdään peruskatsojille, ei muille jääkiekkotoimittajille, valmentajille tai muille pelaajille.

Väänänen osaa tuoda omat kokemuksensa oikealla tavalla esille. Kun mies vielä näyttää kovan kiekkopakin prototyypiltä, uskottavuus vain kasvaa. Toivon mukaan Viasat saa pidettyä Väänäsen mukana myös jatkossa, muissakin jääkiekkotuotteissa kuin World Cupissa. Tarinoita, anekdootteja ja hyvin perusteltuja huomioita olisi hienoa kuulla myös NHL- ja KHL-lähetyksissä.

Myös muu tiimi on tehnyt hyvää työtä. Esa Pirnes osaa Väänäsen tavoin tuoda selkeästi esiin huomionsa ja Niklas Hagmanin tietyt anekdootit ovat rikastaneet lähetyksiä. Janne Niinimaa on vastannut hyvin kommentaattorihaasteeseen ja mielenkiinnolla voidaan seurata, kumpi loppujen lopuksi on nettoajaltaan enemmän äänessä kisojen lopussa, selostaja Antti Mäkinen vai Niinimaa.

Ainakaan passiiviseksi kommentaattoriksi Niinimaata ei voi luokitella.