Koko Albania ja kaikki albaanilähtöiset maailman asukkaat juhlivat taatusti koko yön historiallista sunnuntaita. Joukkue voitti Romanian EM-lopputurnauksessa Romanian ja otti samalla maan historian ensimmäisen arvokisavoiton. Lisäksi joukkue teki historiansa ensimmäisen arvokisamaalin.

Jo stadionilla juhlat olivat todella riehakkaat, sillä noin 50 000 vetävän Lyonin stadionin katsojista jopa 75 prosenttia oli punaisissa. Pelin jälkeen pelaajien tunteet pääsivät kunnolla irti ja useampi pelaaja heitti faneilleen päältään miltei kaiken – vain kalsarit ja pelikengät jäivät.

Uskomaton ilta ja varmasti uskomaton yö siis. Mutta sitten alkaakin uuden systeemin mukanaan tuoma pitkä piina.

Sunnuntaina selvisi, että Albania on lohkonsa kolmonen ja sillä on ainakin teoriassa mahdollisuudet päästä jatkoon. Mutta tämä selviää vasta keskiviikkona: seuraavat kolme päivää joukkue ja sen pelaajat purevat kynsiään jännäten muiden lohkojen tuloksia.

Kun alkulohkojen pelit ovat keskiviikkona paketissa, alkaa joko kotimatka tai sitten valmistautuminen seuraavaan otteluun toisen lohkon ykköstä vastaan.

Mutta tämä positiivisessa löyhässä killuminen tuskin Albanian joukkuetta juuri hetkauttaa. He ovat jo mestaruutensa voittaneet, itse asiassa kahdesti. Ensin pääsy kisoihin oli kuin Euroopan mestaruus ja nyt Romanian kukistaminen tuplasi riemun.

Albania on näiden kisojen yksi suurimmista voittajista. Mielenkiintoista nähdä, miten monta pelaajaa heistä siirtyy Kosovon maajoukkueeseen, mikäli pelaajien siirtyminen kattojärjestöjen toimesta sallitaan.

Esimerkiksi ykkösmaalivahti Berisha on alkujaan kosovolainen. Jos siirrot sallitaan, ja Laziossa pelaava Berisha päättää palata synnyinmaansa paitaan, hän(kin) saattaa olla Suomen kiusana MM-karsintojen avausottelussa Turussa syyskuussa. Kenties myös Lorik Cana, joukkueen monivuotinen kapteeni, Lazion pelaaja hänkin.

Nämä asiat ovat tuskin kuitenkaan mielessä juuri nyt, kansakunnan suuren juhlan hetkellä.