Suomen pelit ovat alkaneet nihkeästi vuoden 2014 jääkiekon MM-kisoissa Minskissä. Alla on jo kaksi hävittyä peliä. Etenkin tappio avauspelissä Latviaa vastaan sai jääkiekkokansan hämmentyneeksi.

Suomessa jääkiekon johtavan analyytikon viittaa kantavan Petteri Sihvosen mielestä Leijonien pelit loppuvat lyhyeen nykyisellä pelitavalla.

– Leijonat pelaa joukkueen taitotasoon nähden aivan liian vaikeaa jääkiekkoa. Westerlundin ryhmällä on pyrkimys pelata korkeammalla pelinopeudella kuin mikä on minkään muun maan pelitapa. Etenkään meidän pakeillamme ei ole kykyä ja taitoja selvitä näistä pelinopeuden vaatimuksista. Paria poikkeusta lukuun ottamatta.

Sihvonen on huolissaan seurauksista, joita tappiot ja pelitavan vaikeus on tuonut tullessaan.

– Joukkueen itseluottamus on laskenut radikaalisti. Vielä EHT-peleissä se oli hyvä, mutta nyt se on täysin kadoksissa. Latvia-pelissä Suomelta puuttui lisäksi nöyryys ja pelivalmius, joita näissä peleissä tarvitaan.

Sihvosen mukaan turnaus on pelastettavissa vain yhdellä keinolla.

– Westerlundin pitää nöyrtyä ja alkaa peluuttamaan joukkuetta pelitavalla, jossa kiekkoa kontrolloitaisiin ja välillä pidettäisiin ”pausseja” kiekon kanssa.

Vaikka turnaus on lyhyt, niin Sihvosen mukaan taktiikkaa voi vielä muuttaa.

– Tämä on edelleen ”Meidän peliä”, tämä on vain ääriversio siitä. Sitä pystyy säätämään takaisin oikeaan suuntaan, koska pelaajat ovat pelanneet sitä 5-6 vuotta. Se on tuttu pelitapa heille ja pitää muistaa, että ei tämä loppujen lopuksi ole mitään rakettitiedettä.

Suomen pelaaminen on näyttänyt hosumiselta, jolla ei tulosta Sihvosen mielestä ole odotettavissa.

– Viisikkomme rynnii ylöspäin, jolloin altistumme taito vs. taito- pelaamiselle. Siinä jäämme kakkoseksi tällä miehistöllä. Kiekko on vallan väline, ja meillä ei ole sitä. Tämän vuoksi pelistä katoaa fyysinen elementti, jonka vuoksi Leijonien rouhijoiden vahvuudet eivät pääse esiin.

Suomi on ennenkin kärsinyt huonoista turnausten aloituksista, mutta kaksi tappiota heti alkuun on huonoin suoritus 20 vuoteen. Yhdestä asiasta Sihvonen on erityisen huolestunut.

– Aina ennen on tullut heikoista aluista huolimatta pieniä onnistumisia. Nyt niitä ei ole tullut lainkaan. Juuso Hietanen on harvoja onnistujia joukkueessa.

Analyytikko Sihvosella on myös oma näkemyksensä kohua herättäneeseen tilanteeseen, jossa Venäjän Vadim Shipatshev taklasi Leijonien Pekka Jormakan rumasti pelistä pois.

– Kostosta ei olisi siinä tilanteessa ollut hyötyä. Kansainvälisissä peleissä koodisto ei ole voimassa. Puhtailla taklauksilla olisi toki muutaman kerran pitänyt venäläistä käydä näpäyttämässä. 2+2 tai 5 minuutin jäähy ei todellakaan olisi ollut vääryys, Sihvonen miettii.

Jesse Happonen