Kiitos kuuluu opettajalle – näin Jari Litmanen sai lempinimen ”Litti”

© Kuva: Ilari Isotalo
Hradecky kovassa paikassa Bayernia vastaan! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Jari Litmanen kertoo tänään ilmestyneessä elämäkerrassaan, kuinka hänen yleisin lempinimensä syntyi.

Kun Litmanen opiskeli lukiossa viimeistä vuottaan, hän oli usein maaottelumatkoilla. ”Litti”-lempinimen historia juontaa juurensa niiltä ajoilta.

Litmanen oli taas kerran palannut kouluun reissusta. Pelistä oli edellisiltana näytetty pätkä tv:ssä Urheiluruudussa, jossa hän oli vilahtanut.

– Aamulla koulussa Pikku-Olli (Litmasen lukioaikaisen englanninopettajan lempinimi) tarkasti läsnäoijoita ja kohdallani totesi: ”Kas, Littikin on palannut kouluun maailmankiertueeltaan. Ihan hyvin näytti peli menneen, Litmanen kertoo kirjassaan.

Se oli Litti-nimen alku. Nimityksen varsinainen käyttöönotto tapahtui hieman myöhemmin.

– Se oli sellainen spontaani nimeäminen, siihen asti olin aina ollut kaikille vain Jari. Kun siirryin HJK:hon vuotta myöhemmin, joukkueessa oli lisäkseni useampikin Jari, ja HJK:ssa yksikään Jari ei ole Jari. Kun uudet pelikaverit utelivat, onko minulle lempinimeä vai keksivätkö he sellaisen, mieleeni tuli Pikku-Ollin Litti. Sitä paitsi saksalaista maailmanmestaripelaajaa Pierre Littbarskia kutsuttiin Litiksi. Hän oli sellainen taitava vääräsäärinen harhauttelija, joten nimi tuntui sopivalta minullekin. Se jäi elämään, Litmanen kirjoittaa.

Hradecky kovassa paikassa Bayernia vastaan! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!