Tour de Canadan tiistain sprintit olivat melkoinen näytelmä monessakin mielessä. Mitä sanoo sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Olipahan tapahtumia, positiivisia ja negatiivisia. Vaikka en itse vetoa lyönyt, niin voin kuvitella niiden ihmisten fiilikset, jotka löivät rahansa Petter Northugille. Hän veti finaalin sunnuntaivauhdilla ja jäi muista kolme minuuttia. Onko tämä urheiluhengen mukaista?

– Itse asiassa moni voisi ajatella, että tämä on verrattavissa vedonlyöntivilppiin.

Miten niin, eihän Northug vaikuttanut siihen, kuka voitti tai oli toinen?

– Nimenomaan vaikutti, koska hän ei itse ollut siellä. Veikkaan että aika moni oli häntä pelannut. Kuka ne pelirahat maksaa? Ei jalkapallojoukkuekaan voi / saa luovuttaa suosiolla yrittämättä. Ja toinen juttu on se, onko tällainen taktinen luovuttaminen oikein maksaneita katsojia kohtaan? Mielestäni se oli erittäin epäurheilullinen tempaus, vaikka parantaakin Northugin saumoja huomisessa skiathlonissa. Härskiä toimintaa.

Muutenkin tapahtumia riitti.

– Kyllä. Lukuisia kaatumisia, mm. Therese Johaug, Heidi Weng ja Charlotte Kalla jälleen kerran.

Oliko tämä mielestäsi enää sprinttiä, kun kisa kesti nelisen minuuttia?

– Se on erinomainen kysymys. Neljä neljän minuutin rypistystä pariin tuntiin on fysiologisesti kaikkea muuta kuin sprinttiä, se on äärimmäinen kestävyys- ja vauhtikestävyyssuoritus. Ja vielä kun oltiin korkeassa ilmanalassa ja latu oli vaativa, se oli vielä raskaampi setti.

– Nämä luovuttamiset ja kaatumiset kielivät siitä, mitä odotinkin. Tällainen Tour kauden päätteeksi on monessakin mielessä suoraan sanoen pöljä idea. Urheilijat ovat jo valmiiksi väsyneitä ja nyt vedetään kahdeksan starttia 12 päivään. En tykkää. Enkä oikein usko, että kovin moni urheilijakaan ihan kauheasti tykkää.

Miltä suomalaisten meno näyttää?

– Väsyneeltähän sekin. Vaikka Krista Pärmäkoski ja Anne Kyllönen olivat tänään finaalissa, se johtui aika pitkälti muutamasta poisjäännistä ja muiden kaatuiluista. Mutta toki sijoitukset jaetaan vain mukanaolijoiden kesken ja pystyssä pysyminen kuuluu lajiin, ei mitään pois suomalaisten suorituksista. Oikein hyvät vedot.

– Hiukan jäi harmittamaan Matias Strandvallin niukka karsiutuminen välieristä. Hän teki erinomaisen kilpailun.

Jäljellä on vielä kolme starttia tällä kiertueella, keskiviikon skiathlon, perjantain vapaat ja lauantain perinteiset kisat. Miltä näyttää?

Matti Heikkiseltä odottelen vielä hyviä kilpailuja, oikeastaan kaikista kolmesta kisasta. Samoin Lari Lehtonen on paremmassa kunnossa, mitä kokonaissijoitus kertoo. Hänelläkin on hyvä sauma tehdä vielä kaksikin kovaa suoritusta, jotka antaisivat positiivista virettä tulevaan MM-kauteen.

– Naisten puolella suomalaiset tappelevat sijoista 7-14. Meikäläisten suoritukset ovat olleet koko kauden hiukan tasapaksuja, joten en usko, että tähän kohtaan enää tulee mitään yksittäisiä superpiikkejä, vaan niitä tältä kaudelta niin tuttuja ihan hyviä hiihtoja sijoille 5-12.