MM-lopputurnauksen alkulohkovaiheen edetessä yhä suurempaan osaan otteluita ennakoidessa nousee se tosiasia millaisen tuloksen kukin joukkue otteluista ”tarvitsee”. Kun avausotteluihin lähdetään puhtaalta pöydältä, on toisen kierroksen peleissä jo selkeästi erilainen painopiste.

Avausottelunsa hävinneet maat tarvitsevat käytännössä voiton toisesta ottelustaan ja vastaavasti avausottelunsa voittaneille maille tappion välttäminen on jo puoli voittoa. Tämä toki riippuu myös hiukan vastustajasta ja sen avausottelun tuloksesta.

Juhannusaaton Italia – Costa Rica -ottelun asetelma on vedonlyöjän kannalta hyvin mielenkiintoinen. Kumpikin voitti avausottelunsa, mutta voitto tässä ottelussa ei vielä takaa jatkopaikkaa Uruguayn kaadettua torstaina Englannin. Toisaalta tasapelikin antaa avaimet kummallekin käteen päätösotteluun, jossa jatkopaikkaan riittää – niin, tasapeli.

MM-lopputurnauksesta on hiukan harmaitakin muistoja ”osuvista” tasapeleistä. Niitä nähdään lähinnä alkulohkon päätöskierroksella tilanteessa, jossa pistejako takaa kummallekin pääsyn jatkoon. Näitä on onneksi nähty vähemmän sen jälkeen kun voitosta alettiin jakaa kolme pistettä.

Mutta Italia – Costa Rica…? Ennen kisoja Italia oli tässä ottelussa selvä suosikki ja on edelleenkin huolimatta siitä, että Costa Rica yllätti ”suarezittoman” Uruguayn ensimmäisessä ottelussaan. Italia ei ehkä ole pelillisesti samanlainen joukkue kuin takavuosina, mutta kun pitää pelata 0-0 tai puolustaa 1-0-johtoa, niin siinä italialaiset ovat edelleen maailman ehdotonta eliittiä.

Eli jos peli etenee 0-0:ssa pitkälle, kumpikin saattaa alkaa varmistella pistettä aika hyvissä ajoin. Samaten Italian 1-0-johdossa joukkue jäädyttänee pelin täysin ja pitää kiinni niukasta johdostaan. Rohkeammat uskovat Costa Rican iskevän johtomaalin ja sen jälkeen voi tapahtuakin mitä tahansa tai vaihtoehtoisesti Italian ratkaisevan pelin jo aikaisessa vaiheessa ja laskettelevan ”epäitalialaiseen” murskavoittoon.