Jukka Toijala ja Lassi Tuovi ovat Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentajia. Miehet viettävät tällä hetkellä välivuotta seurajoukkueen valmennuksesta, ja ovat syksyn aikana reissanneet ympäri Eurooppaa tutustuen koripallon saloihin. Helmikuun alussa T&T pakkasivat kassinsa ja suuntasivat ison meren taakse Amerikkaan opiskelemaan paikallista toimintaa viiden viikon ajaksi. Matkan varrella tavataan tuttuja ja varmasti myös mielenkiintoisia ihmisiä koripallon parista, kun nämä herrat matkaavat ympäri uutta mannerta Jordanin Jäljillä…

 

Katoavaista on maine ja kunnia. LA Lakersin kausi on ollut pitkä ja ohdakkeinen, mutta onko se yllätys, kun esimerkiksi viime kauden rosterista ovat poissa nimet Gasol, Nash ja yli puolet otteluista Bryant. Lakersilla on menossa joukkueen uudelleenrakentaminen ja siihen saattaa tunnetusti kulua aikaa. Viirit katossa muistuttavat hyvistä ajoista ja kertovat myös siitä, että kun kerran menestysjoukkue saadaan kasaan, sillä on mahdollisuus saada myös pysyvämpää tulosta.

Staples Centeristä on tullut meille viimeisen viikon aikana toinen koti. Reilussa viikossa näemme 4 NBA-matsia ja yhden NHL-ottelun. Näin ollen maalaisserkut liikkuvat hallissa jo rutinoidusti, ja hissipoikakin alkaa jo tunnistaa suomalaiskaksikon, joten kuulumme ns. kalustoon. On ollut hauska seurata kuinka halli illasta riippuen tunnustaa joukkueiden värejä ja logoja. Siinä lienee hallin henkilökunnalla pitkiä päiviä ja öitä, kun Staples Center muuntautuu aina kulloisen kotijoukkueen areenaksi.

TPIMG_9602IMG_9595popo

NBA:n runkosarjan otteluita kuvataan yleensä aika tylsiksi. Torstai-iltana saimme kuitenkin nähdä todellisen huippukamppailun kun Clippers ja puolustava mestari San Antonio Spurs iskivät yhteen. Huippupelaajia, huippukoutseja ja huippusuorituksia. Hieno ilta kaiken kaikkiaan. Ainoa negatiivinen seikka oli Spursin valitsema Hack the Jordan –taktiikka, jolloin DeAndre Jordania rikottiin pallottomana aina kun joukkuevirheet olivat täynnä ja Clippers oli lähdössä hyökkäämään. Taktinen veto Spursin valmennukselta, sillä Jordan on tunnetusti surkea vapaaheittäjä. Erikoista oli se, että tämä taktiikka otettiin käyttöön jo toisella neljänneksellä ja niinpä Jordan heitteli puoliaikaan mennessä jo 14 vaparia (4 sisään). Ei jatkoon – totesimme yhteen ääneen taktiikasta, joka aiheutti suuren vihellyskonsertin hallissa. Säännöt tuon kuitenkin mahdollistavat, joten sinänsä ymmärrettävää. Toivottavasti tämä tyyli ei tule mahdolliseksi kansainväliseen koripalloon, sillä se tappoi hetkellisesti rytmin koko ottelusta ja peli venyikin liki kolmen tunnin mittaiseksi. Clippers oli huippumatsissa lopulta ansaitusti Chris Paulin johdolla parempi ja ansaitsi voittonsa ilman loukkaantunutta Blake Griffinia. Spursia ei kuitenkaan kannata laskea ulos mestaruustaistelusta, sillä kokenut joukkue tulee olemaan varmuudella iskussa kun hetki koittaa.

Jos oli Clippersin peli koripalloviihdettä parhaimmillaan, niin perjantai tarjosi meille hieman ”erilaisen” NBA-ottelun. Lakers ja Nets kuuluvat tänä vuonna siihen heikompaan kastiin NBA:ssa, ja kontrasti edelliseen iltaan oli melkoinen. Lassi totesikin jossain vaiheessa, että on mahdollista, ettei nyky-Lakersista mahtuisi yhtään pelaajaa edellisen illan joukkueiden kokoonpanoon. Ottelu ei noussut kovinkaan korkeatasoiseksi, mutta Markon meille järjestämät huippupaikat korvasivat paljon. Kiva päästä toteamaan lähietäisyydeltä kuinka esimerkiksi valmennus ottelussa toimii. Lakers nauttii kaupungissa kuitenkin edelleen suurta arvostusta ja ottelut ovat loppuunmyytyjä. Lakers peliin tullaan näkymään ja näyttäytymään, kuten meidän lisäksemme perjantain otteluun oli tehnyt mm. näyttelijä Denzel Washington.

Päivät Los Angelesissa vähenevät mutta ohjelmaa meillä riittää vielä rutkasti. Edessä on mm. Erik Murphyn D-liiga –ottelu, sekä vierailu Suomen suurlähetystössä. Jordanin jäljillä nimittäin on kutsuttu suurlähettilään virka-asunnolle saunomaan ja uimaan. Otetaan Marko mukaan ja vietetään hauska Suomi-ilta! Sitä ennen vielä kuitenkin paljon myös koripalloa!

JT

 

staratIMG_9584