© Kuva: Getty Images

Jälleen olympiamitalistin dopingkäry: ”Ei yllättänyt pisaran vertaa”

Vuoden 2012 naisten 1500 metrin olympiakakkonen Turkin Gamze Bulut on dopingtutkinnan kohteena. Päitä alkaa putoilla entistä enemmän, mitäs sanot sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– No Bulutin ja kisan aikanaan voittaneen toisen turkkilaisen Asli Cakir Alptekinin käryt eivät yllätä kyllä pisaran vertaa. Molemmat tulivat täysin puskista, joten tämä(kin) oli odotettavissa.

– Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne, että tuon olympiafinaalin juoksijoista ovat nyt kärynneet (tai tutkinnan kohteena kuten Bulut) voittaja Alptekin, kakkonen Bulut, viitonen Abeba Aregawi, seiska Natalia Kareiva ja yhdeksänneksi sijoittunut Jekaterina Kostetshkaja. Lisäksi kisan neljäs Tatjana Tomashova oli kärynnyt jo aiemmin urallaan. Melkoisen likainen finaali.

– Ja kohtalainen kysymysmerkki valitettavasti leijuu myös kisan kolmoseksi tulleen Maryam Yusuf Jamalin yllä, vaikka hän ei koskaan olekaan kärynnyt.

Onko puhdas urheilu pelkkä haavekuva?

– Kyllä tässä helposti sellainen mielikuva syntyy. Mutta jokainen käry on kotiinpäin. Ukko ukolta ja akka akalta nämä on kitkettävä. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Kaiken selvittäminen vie tietysti paljon aikaa, mutta aika monessa paikassa tehdään tällä hetkellä rajusti hommia dopingin kitkemiseksi.

Viime viikolla uutisoitiin etiopialaisten tiukasta tutkinnasta, kun nyt näistä 1500 metrin naisjuoksijoista puhutaan, niin uskotko, että Genzebe Dibaban lajin ME 3.50,07 tehty puhtain keinoin?

– Siinä lähti kerralla seitsemän sekuntia ulkorataennätyksestä. Sen verran olen näitä matkoja juossut ja valmentanut, että se kuulostaa valitettavasti hemmetin kovalta parannukselta. Mutta sen enempää en sano.

– Etiopiahan on yksi näistä dopingtestauksen harmaista ellei pimeistä vyöhykkeitä siinä missä Keniakin. Kyllä sieltä taidetaan tulevina vuosian kuulla paljon surullisia eli puhtaiden urheilijoiden kannalta iloisia uutisia.

Pakko kysyä, kuinka jaksat itse valmentaa juoksijoita, kun totuus maailmalla on se, mikä se on?

– Sitä ei pidä miettiä. On vain uskottava, että systeemi saadaan toimimaan ja jokainen mätä omena korista poimittua. Mieluummin kymmenes puhtaana kuin olympiamitali huijaamalla. Omien rajojensa tavoittelu ja matka sinne on hieno itseisarvo sinänsä. Eikä puhtaana menestyminen edelleenkään mahdotonta ole, sitä paitsi uskon, että vuosi vuodelta se tulee yhä mahdollisemmaksi.