Jalkapallon Englannin Valioliigan sunnuntain ottelussa Arsenal-Everton nähtiin kaksi kohua herättänyttä tilannetta, jotka aiheuttivat jälleen keskusteluja videotuomareiden tarpeellisuudesta.

VAR-järjestelmä on jo käytössä Euroopan isoissa sarjoissa kuten Espanjassa, Italiassa, Saksassa ja Ranskassa. Lisäksi VAR oli käytössä jo viime kesän MM-kisoissa saaden hyviä tuloksia aikaan. Siitä huolimatta VAR:ia ei Englannin Valioliigassa vielä toistaiseksi nähdä .Sunnuntain Arsenal–Everton-ottelussa puhuttivat kaksi tilannetta, joissa VAR:in läsnäolo olisi saattanut kääntää molemmat tuomiot päälaelleen. Ensimmäisessä tilanteessa Arsenalin hyökkää Pierre-Emerick Aubameyangin pusku osui lähietäisyydeltä Everton puolustajan käteen rangaistusalueen sisällä. Ottelun erotuomari Jonathan Moss ei kuitenkaan laittanut palloa pilkulle, vaikka Arsenal pelaajat protestoivatkin voimakkaasti.

Toisessa tilanteessa Mesut Özil syötti pallon boksiin sisään Aaron Ramseylle, joka jatkoi pallon suoraan ykkösellä Aubameyangille, jolla oli helppo työ laittaa pallo verkkoon. Aubameyangin osuma näytti kuitenkin olevan selvä paitsio, mutta ottelun erotuomaristo ei tätä kuitenkaan havainnut.

Nämä kaksi tilannetta lisäsivät jälleen vettä myllyyn keskusteluun siitä, pitäisikö VAR olla käytössä myöskin Valioliigassa. Evertonin manageri Marco Silvakin otti asiaan kantaa pelin jälkeen Sky Sportsin haastattelussa.

– Toinen maali oli selvä paitsio. Se on todella turhauttavaa ja kerron teille miksi. Meillä oli sillä hetkellä yksi pelaaja boksin sisällä. Se oli aivan helppo tilanne nähdä avustavalle.

– He yrittävät löytää parhaan tavan käyttää VAR:ia tulevaisuudessa. Ehkä ensi kaudella se on myös käytössä täällä.

Myös entinen jalkapalloilija, nykyinen mediapersoona Gary Lineker otti Twitterissä kantaa Arsenalin toiseen maaliin.

Gary Lineker

@GaryLineker
Think VAR might have given that Aubameyang goal offside. 🤷🏻‍♂️

Avaa twiitti tästä.

Vaikka VAR ei ole vielä käytössä Englannin liigakentillä, sitä käytetään jo tällä kaudella FA Cupin ja Liigacupin otteluissa. Lisäksi sitä tullaan testaamaan satunnaisissa Valioliigan otteluissa.