Hiljattain NHL-sopimuksen Winnipeg Jetsin kanssa tehnyt hyökkääjälupaus Patrik Laine on kertonut antavansa allekirjoitusbonuksensa vanhemmilleen. Summa on noin 85 500 euroa jokaiselta kaudelta, eli kolmelta vuodelta yhteensä 256 500 euroa.

– He ovat auttaneet minua niin paljon matkan varrella ja tekivät sen mahdolliseksi, että olen täällä. Haluan korvata heille sen, Laine perusteli päätöstään paikallislehti Winnipeg Sunille.

Rahojen antamisessa on kuitenkin ilmennyt muttia. Jos Laine antaa rahat vanhemmilleen, summasta täytyy maksaa veroa. Lahjaveron osuus vuoden bonuksesta (85 500 euroa) olisi Ilta-Sanomien mukaan reilut 8 300 euroa.

Helsingin yliopiston vero-oikeuden emeritusprofessorin Esko Linnakankaan mielestä Laineen lahjoitusidea ei ole parhaasta päästä oleva idea.

– Minusta se ei vaikuta verosuunnitelullisesti hirveän järkevältä. Miksei hän antaisi korotonta lainaa? Linnakangas ihmetteli IS:n haastattelussa.

– Pidän mahdollisena, että hänellä on asiantuntija, joka on miettinyt näitä järjestelyjä, Linnakangas muistuttaa.

Linnakankaan mukaan Suomen lahjavero ei ole niin suuri, että sen takia Laineen Suomessa asuvien vanhempien kannattaisi muuttaa Pohjois-Amerikkaan veropakoon.

– Jos vanhemmat eivät ole rahojen tarpeessa, tai vaikka olisivatkin, niin kannattaa miettiä riittäisikö lainaaminen. Mutta jos haluaa maksaa veroja, niin mikäs siinä.

Jos vanhemmat asuisivat Pohjois-Amerikassa, tilanne olisi yksinkertainen.

– Jos kummatkin asuisivat vakituisesti Kanadassa, niin silloinhan Suomen verokarhu ei pääse siihen puuttumaan. Laineen vanhemmathan voivat vaikka siirtää varsinaisen kotinsa Kanadaan, jos eivät halua jäädä Suomeen iloisiksi veronmaksajiksi.