Tänä iltana käydään legendaarinen Zürichin Weltklasse, missä on nähty kautta historian liki 30 yleisurheilun ME-tulosta. Nähdäänkö tänään lisää?

Sivustomme asiantuntija Lauri Hollo, Pekingin kisat päättyivät vasta sunnuntaina ja jo nyt urheillaan Timanttiliigaa, onko radalla väsyneitä MM-kisailijoita vai millaista iltaa odotat?

– Arvokisojen jälkeen ensimmäinen Timanttiliigan kilpailu on ollut yleensä juuri Weltklasse ja taso on ollut hurja. Nytkin mukana on 20 Pekingin henkilökohtaisten lajien maailmanmestaria. Moni mestarikin saattaa olla jopa Pekingiä paremmassa iskussa, sillä nyt ei ole alkueriä, eikä karsintoja ja todennäköisesti Pekingin jälkeen on otettu iisisti. Tasoa lisää sekin, että mukana on myös paljon heitä, jotka epäonnistuivat huippukunnosta huolimatta Pekingissä. Nälkäistä urheilijaa riittää Zürichin illassa, joten huikeat kilpailut on luvassa.

Ketkä Pekingissä epäonnistuneet voisivat tänään räväyttää?

– Naisten keihäässä kokeneet Christina Obergföll ja Barbora Spotakova haluavat takuulla näyttää, etteivät nuoremmat vielä ala pysyvästi silmille hyppiä. Jenkki Evan Jager on esteissä täynnä näyttämisen halua ja kovavauhtiset jänisjuoksut sopivat hänelle paljon paremmin kuin arvokisataktiikat. Pariisin Timanttiliigassahan näytti, että Jager hätyyttää jopa ME:tä, mutta mies kaatui viimeiseen kuivaesteeseen. Silti hän juoksi 8.00,45. Kenialaisilla on tänään tekemistä tämän miehen kanssa.

Mutaz Essa Barshim jäi Pekingin korkeuskilpailussa tylysti ulos mitaleilta, vaikka johtaa selkeästi Timanttiliigan kilpailua, eiköhän hänelläkin ole nälkä näyttää. Maailman tilastoykkönen Jeff Henderson tössi itsensä käsittämättömästi ulos pituuden finaalin kolmelta viimeiseltä kierrokselta, avaushyppy oli noin 870 ja niukasti yliastuttu, tänään rävähtänee.

– Miesten pika-aidoissa maailmanmestari Sergei Shubenkov saa kovan haasteen paitsi Pekingissä tyrineestä David Oliverista myös Kuuban Orlando Ortegasta, jolla on hallussaan kauden kärkitulos 12,94, mutta kaveria ei päästetty Pekingin hänen riitauduttuaan Kuuban liiton kanssa.

Mitä muita lajeja odotat eniten?

– Huikea ilta on tulossa kaikin puolin, mutta kyllä etiopialaisten Almaz Ayanan ja Genzebe Dibaban kaksintaistelu naisten 3000 metrillä tulee olemaan huikea. Ayana veti Pekingin 5000 metrillä viimeisen 3000 metriä järjettömästi 8.19, kun hänen ennätyksensä on 8.22,22. Dibaba juoksi viime vuonna hallissa 8.16,60 ja nyt hän on varmasti paremmassa kunnossa. Jäniksiltä on tilattu puolimatkan väliajaksi 4.07, joten jos 8.15 ei mene nyt puhki, se on ihme. Vauhtijuoksu ja vieläpä kaksi huippukuntoista juoksijaa tappelemassa voitosta loppuun saakka, todella herkullista.

Miesten ratakierros näyttäisi myös kauniisti sanottuna kohtuullisen kovalta…

– Siitä voi tulla kaikkien aikojen kilpailu 400 metrillä. Mukana on neljä miestä, jotka ovat kellottaneet tällä kaudella alle 43,80. Wayde van Niekerk 43,48, Lashawn Merritt 43,65, Isaac Makwala 43,72 ja Kirani James 43,78. Mukana ovat kaikkien aikojen tilaston nelonen, kuutonen, seiska ja kasi, joten kyllä tästä kaikkien aikojen ratakierros tulee. Van Niekerkin ajasta ei ole enää kuin 0,30 sekuntia Michael Johnsonin hurjaan ME-tulokseen 43,18, eihän sitä pitänyt kenenkään koskaan rikkoa…

Nähdäänkö illalla maailmanennätyksiä?

Asbel Kipropilla on jaloissaan ME-rahkeet, mutta toki 3.26,00 on niin kauhea aika, että kaiken pitää mennä nappiin ja kelin on oltava täydellinen. Jäniksiltä on tilattu 1000 metriä 2.18 eli 3.27-tahtia, viimeisellä kierroksella pitäisi vielä yksin tiristää reilu sekunti. On se mahdollista. Sitten on näitä tulkintakysymyksiä. Mikä on oikeasti naisten 3000 metrin ME? Kiinan Wang Junxian 8.06,11 on kellotettu mummon vanhalla kaappikellolla ja kaikkien aikojen tilaston neljän kärki tulee kokonaan tuosta Pekingin kilpailusta vuodelta 1993. Minun silmissäni ME on Kenian Hellen Obirin viime kesänä juoksema 8.20,68 ja sen alle mennään niin että paukkuu.