Tiistaina ilmestynyt tietokirja Me mennään kisoihin kertoo historiallisen Huuhkajien taipaleen Jussi Eskolan kuvin sekä hänen ja Pekka Mäntylän elävin tarinoin.

Jussi Eskola on kuvannut Huuhkajien otteluita jo vuodesta 2003, eikä pelejä ole juuri jäänyt väliin.

– Ensimmäistä kertaa kuvasin A-maaottelun vuonna 2003, Serbia kotona. Se oli myös Mika Väyrysen karsintadebyytti. Sen jälkeen olen kuvannut yhtä lukuun ottamatta kaikki kotimaaottelut. Hollanti-karsintamatsi vuonna 2005 jäi väliin, kun olin Englannissa kuvaamassa naisten EM-kisoja. Ensimmäinen vieraspeli oli Tshekkiä vastaan, 4-3-tappio. Kuvista on kai tykätty, kun on aina uudestaankin pyydetty kuvaamaan, Eskola hymähtää.

Eskola on elänyt Huuhkajien mukana niin hyvässä kuin pahassa. Karsinta toisensa jälkeen projektit ovat päättyneet kuitenkin pettymykseen. Marraskuussa 2019 kävi kuitenkin viimein toisin ja koko Suomi juhli Huuhkajien EM-lopputurnauspaikkaa. Eskola todisti tapahtumaa kenttätasolla.

– Ei sitä silloin oikein ehtinyt edes fiilistellä. Fokus oli niin tiukasti omassa työssä: kuvaamisessa ja kuvien lähettämisessä. Matsissa oli lämpötila nollassa ja tosi kosteaa, joten se aiheutti hankaluuksia kaluston kanssa. Ja sitten pelin jälkeen oli kova kiire editoinnin kanssa aamuyöhön asti. Seuraavana päivänä pakkasin kamat ja Ateenaan. Kai se alkaa tässä vähitellen iskostua, että EM-kisoihin ollaan menossa – nythän on vielä yli vuosi aikaa tottua ajatukseen, Eskola naurahtaa.

– Yhdeksät karsinnat olen kuvannut ja useamman MM- ja EM-turnauksen ilman Suomea, joten onhan se hienoa, että vihdoin kisapaikka tuli. Hienoa että tämä jengi – pelaajat, Rive ja taustat – pääsevät pelaamaan EM-kisoissa. He ovat tehneet töitä kärsivällisesti tosi pitkään ja puskeneet joukkueena eteenpäin silloinkin, kun tulokset olivat huonompia. Halusin, että joukkue on iso teema tässä kirjassakin, Eskola toteaa.

Eskola kertoo lisää kirjaprojektista tänä iltana Viaplay Sport LIVE -ohjelmassa, joka pyörii suorana lähetyksenä joka arkipäivä klo 19:00 – 19:30 ja 20:00 – 20:30 Viaplayssa ja Viasat Urheilu -kanavalla.