SM-liigan runkosarja pelataan päätökseen torstai-iltana. Runkosarjan voittaja, kuusi puolivälieriin menevää joukkuetta ja ensimmäiselle kierrokselle aloittavat joukkueet ovat selvillä.

Sivustomme asiantuntija Sami Helenius ruotii päättyvän runkosarjan, luo ensimmäisen silmäyksen pudotuspeleihin ja antaa raippaa HIFK:n maalikuninkuudesta taistelevalle Tomas Zaborskylle.

Mikä teki HIFK:sta runkosarjan voittajan?

Antti Törmäsen pitkäjänteinen työ näkyi Hän oli Jokereissa Hannu Aravirran kakkosvalmentaja, kun itse pelasin siellä. Hän on pidetty ja kunnianhimoinen valmentaja. Hän sai tehdä työtä toista kautta rauhassa ja valita myös pelaajia tälle kaudelle. Pelaajahankinnat ovat myös olleet oikeita.

Onko HIFK suurin mestarisuosikki?

– Kyllä! Toivoisinkin sitä, sillä Kärpät on vienyt jo liian monta kannua pohjoiseen.

Hiljattain pelatussa HIFK-Kärpät -ottelussa HIFK:n toinen maali merkittiin alun perin Teemu Ramstedtille, mutta HIFK teki asiasta valituksen, että maalintekijäksi vaihdettaisiin Tomas Zaborsky. Ilta-Sanomien mukaan Zaborsky oli vaatinut maalin muuttamista itselleen vielä tiistain Ässät-ottelun jälkeen. Hän lähtee runkosarjan päätöskierrokselle maalin päästä maalintekijätilastoa johtavasta SaiPan Chad Rausta.

Mitä mieltä olet näistä vaatimuksista saada maali omiin nimiin?

– Kuulostaa aika hassulta! Nämä pitää saada järjestykseen pelin aikana. Ensimmäinen reaktio tuosta on se, että onko kaverilla minä-minä-minä -asenne! Kenenkään ego ei saa mennä joukkueen edelle. Kaikkihan toki haluavat tehdä joukkueen eteen, minkä osaavat, mutta tuo kuulostaa siltä, että siellä on laitettu oma etu joukkueen edun edelle.

Mikä oli runkosarjan suurin pettymys?

– Sanoisin, että Ilveksen rämpiminen. HPK:n kurja rahatilanne oli tiedossa, ja he joutuivat pelaamaan nuorella joukkueella. Ilveksellehän tuli yhdessä vaiheessa paljon maalin tappioita.

– Bluesin tilannetta on ruodittu moneen kertaan, mutta siellä nuoret jätkät taistelivat. Yksi päävalmentaja kertoi, että Blues oli todella vaikea vastustaja. Nuoret laittoivat 110 prosenttia peliin ja pelasivat työpaikoistaan. Heillä ei ollut mitään hävittävää, ja sen sai joka joukkue kokea. Viimeksi näin kävi TOP6-joukkue SaiPalle.

Sport pääsi pudotuspeleihin. Mitä uskot, kuinka suosittu henkilö Tomek Valtonen on Vaasassa juuri nyt?

– Todella suosittu! Olen iloinen nuoren valmentajan mutta myös vaasalaisen kiekon puolesta. Siellä kasattiin joukkue nuorista ja nälkäisistä pelaajista. Vaasassa on kiekkohuuma päällä, eikä Kuparisaari ole helppo paikka kenellekään, tulee vastaan sitten TPS, KalPa tai Pelicans.

Ensimmäisen kierroksen sarjat ovat paras kolmesta. Olisiko Sportilla aineksia jopa jatkoon, kuka sitten vastaan tuleekaan?

– Ryöstö vieraissa ja sitten kotiin? Ehdottomasti! Sport otti isoja päänahkoja runkosarjan lopussa. Sport on uskonut omaan tekemiseen. He olivat kymmenen parhaan ulkopuolella pitkään, mutta varmistivat paikan toiseksi viimeisellä kierroksella. Sport on vaikea päänahka.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen