Portugalilainen maalivahti António Alberto Bastos Pimparel, joka tunnetaan nimellä Beto, on solminut pelaajasopimuksen HIFK:n kanssa. Beto tuo joukkueeseen arvokasta kokemusta ja johtajuutta.

39-vuotias Beto on viettänyt tähänastisen uransa Portugalissa, Espanjassa, Romaniassa sekä Turkissa. Komealla uralla otteluita on kertynyt jo yli 400. Beto on kokenut pääsarjamaalivahti Euroopan huippusarjoissa, ja hänellä on myös arvokisakokemusta.

Beto on saavuttanut urallaan Eurooppa-liigan mestaruuden neljästi, kolme kertaa Sevillassa ja kerran FC Portossa. Lisäksi Beto on voittanut Portugalin mestaruuden Portossa, Portugalin Liigacupin Bragassa, Portugalin Cupin sekä Super Cupin kahdesti Portossa sekä Romanian mestaruuden CFR Clujissa. Portugalia hän on edustanut arvokisoissa neljästi, kolme kertaa MM-kisoissa ja kerran EM-kisoissa. Kaudella 2018-19 Beto oli Portugalin mukana voittamassa UEFA:n Kansojen liigan lohkovoittajien turnausta.

– On tärkeää, että joukkueessa on tähtiä. Ja hän on ehdottomasti tähti. Myös Veikkausliigan kannalta on varmasti hienoa saada näin iso pelaaja mukaan, sanoo HIFK:n päävalmentaja Bernardo Tavares seuran tiedotteessa.

Sportingin organisaation kasvatti lainattiin kaudelle 2002-03 Sporting CP:stä Casa Pian joukkueeseen Portugalin kolmannelle sarjatasolle. Seuraaville kausille matka jatkui sarjaporrasta ylemmäs Chavesin ja Marcon kautta Leixõesiin. Beton ensimmäinen kausi Leixõesissa päättyi sarjanousuun, ja kaudet 2007-08 ja 2008-09 mies pääsi pelaamaan jo Portugalin pääsarjaa.

Beto debytoi Portugalin maajoukkueessa Viroa vastaan heinäkuussa 2009 ottelussa, joka päättyi maalittomaan tasapeliin. Kaudella 2009-10 Beto oli Porton miehistössä, ja suoritukset poikivat paikan maajoukkueeseen vuoden 2010 MM-kisoihin Etelä-Afrikkaan. Peliaikaa ei kisoissa kuitenkaan tullut. Beto oli Portugalin maajoukkueen mukana myös Puolassa ja Ukrainassa järjestetyissä vuoden 2012 EM-kisoissa.

Seuraavat kaksi kautta Beto vietti Portossa pelaten yhteensä 25 ottelua. Kaudelle 2011-12 Beto lainattiin Romanian pääsarjassa pelaavaan CFR Clujiin, ja komennukselta jäi muistoksi Romanian mestaruus. Seuraavalla kaudella oli taas aika palata Portugalin pääsarjaan Bragaan. Vuoden pestin jälkeen Beto lainattiin Sevillaan, jossa mies viihtyi kauden 2015-16 loppuun.

Vuoden 2014 MM-kisoissa Brasiliassa Beto pääsi pelaamaan. Paikka otteluun Yhdysvaltoja vastaan aukesi ykkösvahti Rui Patricion loukkaannuttua Saksa-kohtaamisessa. Ottelu päättyi 2-2, ja myös seuraavassa ottelussa Ghanaa vastaan Beto oli avauksessa. Tuon ottelun Portugali voitti lukemin 2-1.

Kaudella 2016-17 Beto pelasi Sporting CP:ssä kolme ottelua Portugalin pääsarjaa. Sen jälkeen hän siirtyi Turkin pääsarjaan Göztepeen. Turkissa vietettyjen kolmen kauden aikana otteluita kertyi tilille 89. Syksyllä 2020 Beto palasi Portugalin toiselle sarjatasolle, ensin Leixõesiin ja sieltä SC Farenseen.

Suomalaiselle seuralle Beton kaltaisen pelaajan nappaaminen on harvinaista. HIFK:n leirissä ollaan syystäkin tyytyväisiä.

– Joukkue tarvitsee luotettavan maalivahdin ja muutoksessa kokemus sekä johtajuus ovat tärkeitä asioita. Olemme iloisia, että Beto lopulta valitsi HIFK:n, sanoo urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström.

Suomesta ja Veikkausliigasta huippuvahti ei paljoa etukäteen tiedä, mutta on innolla mukana.

– Arvostan, että seura on osoittanut luottamusta ja halunnut minut mukaan. Olen siksi innostunut ja hyvin tyytyväinen. Tämä on minulle uudenlainen mahdollisuus ja uusi kokemus. Haluan auttaa tätä historiallista seuraa kasvamaan vielä suuremmaksi. Se on päämotivaationi, kertoo Beto.

Valmennustiimi on osin tuttu Betolle. Suomalainen jalkapallo on enimmäkseen tuntematonta.

– Tunnen valmennustiimistä maalivahtivalmentajan ja päävalmentajan. Viime kaudesta tiedän, että joukkue oli kuudes sarjassa. Haluan olla nostamassa seuraa vielä paremmille sijoituksille. Tiedän myös, että HIFK on yksi suurimmista seuroista ja että sillä on parhaat kannattajat. Se riittää minulle.

– En ole hirveästi nähnyt suomalaista jalkapalloa, eikä liiga ole niin tunnettu kansainvälisesti. Mutta siksi juuri olen täällä, oppimassa ja tutustumassa. Ja kun menen takaisin Portugaliin, voin kertoa Suomesta ja suomalaisesta jalkapallosta eteenpäin ja tehdä sitä tunnetuksi.

Lähde: HIFK:n tiedote