Ison veden takana jääkiekon MM-kilpailut eivät nostata valtavia aaltoja, koska samaan aikaan pelataan NHL:n pudotuspelejä. Nyt New York Times on kuitenkin tehnyt ison artikkelin suomalaisen jääkiekkoilun noususta. Lehti hehkuttaa suomalaisten ajattelutavan muutosta, mikä on johtanut tilanteeseen, jossa Suomi saattaa hyvinkin voittaa triplan, jollaista mikään muu maa ei ole jääkiekkohistoriassa tehnyt.

18- ja 20-vuotiaiden maailmanmestaruudet on jo voitettu, miesten mestaruus kruunaisi Suomen vuoden.

New York Timesin mukaan kaikki muuttui, kun suomalaiset kiekkopäättäjät päättivät alkaa keskittyä 15-20-vuotiaiden lupausten kehittämiseen nimenomaan yksilöinä.

– Suomen jääkiekkoliitto huomasi 2009, että se oli putoamassa pelaajien kehittämisessä Kanadan, Ruotsin, USA:n ja Venäjän taakse. Neljä vuotta sitten liitto palkkasi neljä täysipäiväistä ammattivalmentajaa tekemään töitä seurojen ja huippulupausten kanssa. Samalla Suomessa myös päätettiin muuttaa lähestymiskulmaa jääkiekkoiluun, lehti kirjoittaa.

– Koska olemme pieni maa, meidän on keskityttävä joukkuepelaamiseen ja puolustettava vahvasti. Kun pidimme symposiumin Vierumäellä neljä vuotta sitten, päätimme alkaa kehittää yksilöitä yhä systemaattisemmin. Ymmärsimme, että mitä enemmän taitoa, sitä parempi maajoukkueelle, jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo lehdelle.

New York Times ihmettelee, miten Suomi pystyy tuottamaan niin paljon superlahjakkuuksia tällä hetkellä. Esimerkiksi Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi ovat kesän NHL-draftin kärkimiä ja Laine, Puljujärvi sekä Sebastian Aho olivat nuorten MM-kisojen pistepörssin kärkikolmikko.

– Joskus pienestä maasta putkahtaa samaan aikaan tuollaisia lahjakkuuksia, on mahtavaa, että näin on käynyt meille. Meillä on oltava tähtiä, ja on otettava mitaleita, että laji pysyy näkyvillä ja otsikoissa. Vielä tärkeämpää on silti se, että meillä on 50 hyvää pelaajaa jokaisessa ikäluokassa, sillä näiden poikien kaltaisia tähtiä ei joka vuosi synny, Nurminen jatkaa.

Lehti uumoilee myös, että Laine on ajamassa kovaa vauhtia NHL:n ykkösvaraukseksi ohi USA:n Auston Matthewsin.

– Ei sillä ole varsinaisesti väliä, onko hän numero yksi vai ei. Kaikki ovat puhuneet siitä asiasta jo 10 kuukautta ja puhe jatkuu vielä kaksi kuukautta aivan varmasti. Se on ollut erinomaista promootiota suomalaiselle jääkiekolle. Ja totta kai on vielä suurempaa PR:ää meille, jos Laineesta tulee ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus historiassa, Matti Nurminen kertoo.