Suomi sai ensimmäiset Stanley Cup -voittajansa vuonna 1985, kun Jari Kurri ja Esa Tikkanen voittivat ”kannun” Edmonton Oilersin paidassa. Tikkasen matka Stanley Cup -voittajaksi oli nopea, sillä hän lähti Edmontoniin vielä kevään -85 MM-kisojen jälkeen pelaten vain finaaleissa.

– Kyllähän se vähän uskomaton tarina oli. Minun ei pitänyt mennä edes pelaamaan. Minun piti mennä tutustumaan joukkueeseen. Lensin Chicagoon, jossa tapasin joukkueen. Joukkue voitti Chicago Blackhawksin 4-0. GM tuli sanomaan, että lähdemme Philadelphiaan, koska kahden päivän päästä alkaisi finaalisarja. Treenattiin. Minulla oli omat luistimet mukana, muut kamat sain sieltä. Luistelin ”ylimääräisten” kanssa, eikä ollut mitään kovia treenejä. Höntsättiin vaan. Joukkue hävisi ensimmäisen pelin Philadelphiaa vastaan 4-2. Seuraavana päivänä, kun oli aamujää, ja oli hävitty. Glen Sather sanoi, että tulet aamujäille muun joukkueen kanssa. Sanoin, että selvä ei siinä mitään, laitetaan kamat päälle, Tikkanen hersytteli hiljattain NHL Playoffs -podcastissa.

Sather oli kutsunut harjoituksissa Tikkasen ja Kurrin luokseen.

– Hän sanoi Jarille, että ”tulkkaa sille, että se pelaa tänään.” Aloin nauraa ja sanoin, että ymmärrän, että pelaan! Jari alkoi nauraa ja GM Sather sanoi, että pelaat Jarin ja ”Väinön” laidassa. Tulkkaa sille, että se on maailman paras pelaaja! Jari sanoi, että älä naura enää!

– Huoltajat naureskeli hallilla. Pelipaidassa numero 14, jokainen kirjain erikseen ommeltuna. Huoltajat tekivät nopeaa työtä. Aloituskokoonpano oli Gretzky-Kurri-Tikkanen. Siitä se lähti, ja voitettiin seuraavat kolme peliä. Viimeistä peliä en pelannut, kun Jaroslav Pouzar oli vanhempi ja pelasi.

Tikkasen NHL-muistelot ovat edelleen kuunneltavissa Suplassa. Ajattomat asiat alkavat podcastissa 19 ja puolen minuutin kohdalla.

Viasat näyttää keväiden 1985 ja -87 ratkaisevat finaalit toukokuun toisen päivän aamuna.