Englannin maajoukkueen manageri Gareth Southgate nostaa BBC Sportin uudenvuodenhaastattelussa esille syvän huolensa siitä, että maan parhaat kyvyt menetetään maksamalla liian suurta palkkaa liian nuorille pelaajille.

Southgate nostaa tikun nokkaan pelaajat, joilla on muhkea tilipussi ennen kuin he ovat pystyneet edes vakiinnuttamaan paikkaa seurajoukkueensa pelaavassa kokoonpanossa. Southgate nostaa Cristiano Ronaldon ja Leo Messin hyviksi esimerkeiksi nykyisille nuorille pelaajille.

– Heidän tähtäimensä on voittaa mestaruuksia ja olla niin hyviä pelaajia kuin mahdollista. Kaikkein parhailla pelaajille on se palo ja sen takia he päätyvät huipulle, Southgate sanoo.

– Huolenaiheena ovat kaikki nuoret pelaajat akatemioissa, jotka eivät ole aivan vielä päässeet ykkösjoukkueeseen, mutta luulevat niin koska heille maksetaan isot rahat siitä että he eivät ole vielä saavuttaneet mitään.

Southgate pelkää, että raha sokaisee monen nuoren pelaajan ja kehittyminen pysähtyy.

– Jos sitä sisäistä paloa ei ole, vaarana on että pelaajasta ei koskaan oikeasti tule huippuammattilaista tai ykkösjoukkueen pelaajaa.

– Lyhyellä aikavälillä sillä ei ole mitään merkitystä heille taloudellisesti, mutta vuosien päästä he saattavat katsoa taaksepäin ja katua katkerasti.