Suomen cupissa nähtiin kauden suurin yllätys, kun Ilves pudotti Ilveksen jatkosta. Tulos on hämmentävä, sillä joskus harvoin alasarjalainen pystyy Veikkausliigajoukkueen pudottamaan, mutta oma kakkosjoukkue!

Tietysti on kunnioitettavaa, ettei oman seuran sisällä annettu ”määräystä” siitä, että edustusjoukkueen on parempi jahdata sateenkaaren päässä olevaa kultaruukkua, nimittäin euro-cup -paikkaa, kuin kakkosjoukkueen. Vaikka Veikkausliigajoukkueet ovat uusitussa cupissa tulleet jo aiemmilla kierroksilla mukaan, Suomen cup on silti lyhin tie euro-peleihin. Ja on lähes satavarmaa, että jo puolivälierissä pelit ratkotaan Veikkausliigajoukkueiden välillä, ellei arpa ihan vallattomaksi heittäydy.

Keskiviikon peli Ilveksien välillä oli herätyskello muille. FC Lahden ja Reippaan välisessä ottelussa Reipas taisteli pitkään kunniakkaasti, selvästi ilman ”tallimääräystä”, mutta ensimmäisen osuman puhkaistua muuri, maaleja tuli liukuhihnalta. Lopulta kaikki meni niin kuin pitikin – mutta näin ei käynyt Tampereella keskiviikkona. Nuorista pelaajista koostunut Ilveksen kakkosjoukkue taisteli, repi ja raastoi ja oli lopulta onnekas. Ilveksen ykkönen oli ottelussa ylimielinen ja pahasti asennevammainen. Cupissa tämä kostautuu kovalla tavalla, etenkin tässä perinteiseen malliin muutetussa cupissa, jossa pelataan laaki ja vainaa.

Torstaina edessä olevassa arvonnassa on mukana 32 joukkuetta, joista 10 on Veikkausliigasta. Honka putosi toiselle Veikkausliigajoukkueelle, HIFK:lle ja nyt Ilves Ilvekselle. Kolme otteluparia on jo nyt tiedossa, sillä HJK, SJK ja Inter aloittavat oman cup-taipaleensa kohtaamalla omat kakkosjoukkueensa. Kaiken järjen mukaan kolmikolla pitäisi olla ohituskaista suoraan 16 parhaan joukkoon, mutta Ilves vs Ilves tulee herättämään ajatuksia. Kannattaako omaa kakkosjoukkuetta vastaan ottaa sitä riskiä, että cupin kautta tuleva euro-cup -unelma murenee? Tuskin.

Jonkinlaisia varmistustoimia tulee varmasti näissä peleissä esimerkiksi peluuttamisessa. Ei olisi ihme, jos kakkosjoukkueet pelaisivat kakkosmiehistöillä viidennen kierroksen ottelut. Sitähän ei ole mitenkään kielletty. Tuskin ketään määrätään suoranaisesti häviämään, mutta koska seurajohto on niin ykkösjoukkueella kuin kakkosjoukkueella sama, tietyt intressit menevät edelle – yksikään kakkosjoukkue ei tule nimittäin cupia voittamaan. Ja nyt on kyseessä huippuseurat. Tietyillä peluuttamispäätöksillä tasoeroa voi laventaa riittävästi.

Sinänsä sääntöviidakossa on mielenkiintoinen epäloogisuus. Esimerkiksi Kai Meriluoto ei saa HJK:ta vastaan pelata Veikkausliigassa, koska hän on lainapelaaja HJK:sta. Lainapelaajien kielto omistajaseuraansa vastaan pelaamisesta on Palloliiton sääntö. Palloliiton sääntö on myös se, että joukkueet määrätään pelaamaan omia kakkosjoukkueitaan vastaan hyvinkin kilpailullisessa sarjassa eli Suomen cupissa. Eli vastakkain heitetään sääntöjen mukaan edustusjoukkuetta vastaan joukkue, jonka pelaajat ovat myös ainakin valtaosaltaan saman seuran sopimuspelaajia. Yhden pelaajan peluuttaminen ei käy omistussyistä, mutta koko joukkueen pelaaminen omaa työnantajansa lippulaivaa vastaan on varmistettu säännöllä. Hieman omituinen ristiriita.

Uusittu Suomen cup on joka tapauksessa ollut jättimenestys. Kilpailun kehittäjäksi pestattu Tomi Leivo-Jokimäki on ottanut lentävän startin. Cupin arvostus ja kiinnostus ovat kasvaneet yhden kevään aikana enemmän kuin viimeisten vuosikymmenten aikana. On selvää, että pientä viilaamista on ja tulee olemaan, mutta kun 99 asiaa sadasta on hyvää, ollaan voiton puolella. Esimerkiksi Ruutu+ -palvelun monipuolisesti näyttämät ottelut jo alkukierroksilta ovat tuoneet monelle alasarjajoukkueelle ensimmäisen tilaisuuden näkyä oikeasti televisiossa! Kun tähän lisätään legendaarisen YLEn teksti-tv:n liveseuranta neljännestä kierroksesta lähtien, on oikeasti tapahtunut paljon konkreettisia asioita.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se uudistus, että Suomen cupin sisällä on kaksi muutakin cupia. Regions’ Cupin puolivälieriin selviää kahdeksan parasta kolmosen/nelosen joukkuetta suoraan Suomen cup-menestyksen kautta. Tämän lisäksi Regions’ Roots Cup on rakennettu viitosen ja sitä alempien divisioonien seuroille. Kahdeksan parasta jatkaa siis cup-kilpailijaan. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi entisiä liigatähtiä vilisevä TPS:n old boys ja vaikkapa toinen Veikkausliigakasvoja esittelevä lahtelainen Jalkarannan Palloseura tarjoavat katsojille cup-viihdettä omassa kilpailussaan. Samoin tietysti Regions’ Cupin osalta, jossa nähdään vielä mukana olevista kolmosen joukkueista esimerkiksi HaPK ja SexyPöxyt.

Myös tämä on loistava uudistus. Jalkapalloharrastuksen pariin mennään jatkossakin yhä innokkaammin: ensin saa olla mukana samassa kilpailussa kuin maan huippuseurat ja menestys palkitaan vielä cup-kilpailulla lähtökohtaisesti oman tasoisia joukkueita vastaan. Tästäkin voi Veikkausliigakentilläkin pelaajana ansioitunut Tomi Leivo-Jokimäki ottaa kiitokset vastaan.