Entinen olympiahiihtäjä Sami Pietilä kuuluu niihin asiantuntijoihin, joille Dario Colognan kulta yhdistelmähiihdossa ei tullut yllätyksenä.

– Kavereiden kanssa meillä on oma kisaveikkaus meneillään. Tämän matkan mitalistit menivät minulla täysin oikein ja vieläpä oikeassa järjestyksessä.
Pietilän mukaan yhdistelmäkisa sopii Colognalle erittäin hyvin.

– Cologna oli jo viikko sitten sellaisessa iskussa, että hänelle saattoi povata menestystä olympialaisista. Cologna on vahva tällaisilla matkoilla, joissa vaaditaan kylmäpäisyyttä.

Marcus Hellnerin hopea oli selvä, mutta Martin J. Sundbyn pronssi aiheutti parranpärinää ainakin venäläisten leirissä. Venäläiset tekivät protestin, kun he näkivät Sundbyn estäneen Maksim Vilegzhaninia maaliviivalla. Protesti ei kuitenkaan mennyt läpi.

– Olihan se vähän harmaalla alueella, mutta pakko myöntää, etten oikein itsekään tiedä, mitä säännöt tuollaisesta sanovat.

Jännityksen puutteesta tätä kisaa ei siis voinut syyttää. Yhdistelmähiihto jakaa hiihtäjien kesken mielipiteitä, mutta Pietilä muistuttaa kilpailun olleen aikoinaan vielä haastavampi.

– Salt Lake Cityn olympialaisissa kisa hiihdettiin siten, että ensin oli perinteinen ja sitten neljän tunnin tauko ennen vapaan hiihtoa. Se oli kropalle tosi kova kisa, kun palautuminen oli kesken ja sitten piti alkaa verrytellä jo seuraavaa hiihtoa varten.

Entäpä sitten suomalaiset mieshiihtäjät tänään. Iivo Niskanen oli 26:s, Sami Jauhojärvi 33:s, Lari Lehtonen 38:s ja Matti Heikkinen 40:s.

– Veikkasin Iivoa sijoille 20-30, eli hän hiihti omalle tasolleen. Ihan hyvä suoritus. ”Mustilta” (Jauhojärvi) tämä oli vaisu esitys, mutta oli siinä kuitenkin jotain valonpilkahdusta silti välissä. Olen varma, että hän parantaa perinteisen 15 kilometrille.

Pietilä uskoo, että myös Matti Heikkinen on vielä kova luu, mikäli terveys vaan kestää.

– Musti ja Matti ovat talven aikana osoittaneet, että hyvän päivän tullen he voivat ”pertsalla” yllättää. Toivotaan sellaisia hiihtoja siihen 15 kilometrille.

Lehtosen osalta Pietilä tuomio on varsin tyly.

– Vähän siltä tuntuu, että Larin hiihdot näissä kisoissa olivat tässä.