SM-liigan välierät käynnistyvät perjantaina HIFK-JYP –ja Kärpät-Tappara –sarjoilla.

Sivustomme asiantuntija Sami Helenius ennakoi molemmat sarjat, ja ottaa kantaa HIFK:n maalivahtitilanteeseen ja Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäkeen kohdistuviin kommentteihin, joiden mukaan Marjamäki pyrkii vaikuttamaan liikaa otteluiden tuomareihin.

Miten ennakoit HIFK-JYP –sarjaa?

– Kuten sanoin ennen puolivälieriä, niin Pelicans ei antaudu taistelutta, ja niin kävi. Kuitenkin HIFK:n kokeneet ja kovemmissa liemissä keitetyt pelaajat ratkaisivat sarjan. SaiPan taas olisin odottanut sätkivän pidempään.

– Kahdeksan parhaan joukossa marginaalit ovat jo pienet, eivätkä ne ainakaan kasva tästä. Tästä tulee äijämäinen sarja. Puhutaan fyysisestä taistelupelistä. Uskon, että HIFK menee finaaliin.

HIFK vaihteli maalivahtiaan Pelicansia vastaan. Mennäänkö nyt ”ykkösratsulla?”

– Pudotuspelit ovat maailma, jossa voi keskittyä vain siihen seuraavaan peliin. Vaikka joukkueella olisikin ns. ykkösratsu, mutta peli onnahtelisi, ja toisena olisi hyvä maalivahti, olisin itse ainakin valmis käynnistämään veskariruletin, jos tarve vaatii. Vaikka Ville Hussolla ja Kevin Lankisella, ei olekaan vielä valtavasti kokemusta, on HIFK:lla silti kaksi hyvää ja kylmäpäistä nuorta maalivahtia.

Kärpät ja Tappara kohtaavat nyt jo välierissä. Mitä näemme tänä vuonna?

– Tappara raivasi Lukon tieltään melko vaivattomasti, ja on jo viiden viime vuoden aikana ollut kestomenestyjä. Kärpät taas näytti viimeisessä TPS-ottelussa, että vaikka olivat 0-2 –tappiolla, niin he eivät tarvitse suuriakaan lipsahduksia vastustajalta.

– Vaikka heidän nuoret pelaajansa voisivat olla vielä hieman vihreitä pudotuspelimaailmaan, niin he ovat valmiita isoihin ratkaisuihin, katsotaan vaikka Jesse Puljujärven 1-2 –kavennusta ja Saku Mäenalasen tasoitusta. TPS hallitsi, mutta Kärpät ei tarvinnut kuin pari ”stiplua”. He käyttävät sitä 0-2:sta nousua valtavana itseluottamuksen lähteenä vahvistamaan ennestään jo vahvaa joukkuetta.

Lauri Marjamäki on jo kevään toisen pudotuspelivastustajan valmentajan hampaissa. Mitä sanot tästä?

– Se on keskittymistä epäolennaiseen! Kaikki energia tulisi pelaajilla käyttää pelaamiseen ja valmentajilla pelinjohtamiseen, taktiikathan on jo luotu. Kai tämä kuuluu pudotuspelimaailmaan, mutta nämä keinot eivät olisi omassa pelikirjassani.

Mitä sanot siitä, että Marjamäki ei ole kommenteista provosoitunut millään lailla?

– Hän tekee fiksusti ja keskittyy olennaiseen. Vaikka hän on vielä valmentajana nuori, on hän jo kiekkomaailmassa kokenut.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen