Kotimainen jääkiekkokevät huipentuu perjantaina alkaviin SM-finaaleihin HIFK:n ja Kärppien välillä. Sivustomme asiantuntija Sami Helenius ruotii tulevat finaalit.

Suosikin hän löytää Tampereelta. Kohuttu juniori Patrik Laine saa myös Heleniukselta ylistystä.

Millainen sarja on tulossa?

– Ei jäädä kauaksi seitsemästä ottelusta. Sellainen pointti pitää tosin sanoa heti kärkeen, että vaikka HIFK:lla on kotietu, niin Tappara kävi kolme kertaa ryöstöretkellä Oulussa. Nyt kotietu ei tarjoa niin kovaa iskun paikkaa, sillä Tappara pelasi todella kypsää ja voittavaa play off –kiekkoa etenkin vieraissa.

Kumpi on kovempaa valuuttaa, HIFK:n hyökkäysvoima vai Tapparan kurinalainen systeemi?

– HIFK:n ylivoima tekee Teemu Ramstedtin johdolla tuhoisaa jälkeä, eli Tapparan on pysyttävä boksista poissa. Tapparalla on hyvät mahdollisuudet, jos se ei päästä HIFK:ta erikoistilannepelaamiseen. Sitten tällä systemaattisella pelaamisella Tappara voi hoitaa homman, ja onhan heilläkin pyssyjä, kuten Patrik Laine ja Kristian Kuusela.

Miten Patrik Laine saadaan pimennettyä?

– Periaatteessa vain yhtä miestä ei voi lähteä pelaamaan pois, vaan pitää katsoa kokonaisuutta. Ylivoimalla tietysti pitää laittaa hieman spesiaalijuttuja siihen, että yritetään pitää hänet nollilla. On tiedettävä, että siellä on napakka laukaus, mutta liikaa siihen ei voi keskittyä.

Onko Laineen vire ollut yllätys?

– On. Olihan hän alkukaudestakin tehokas, mutta nuorten MM-kisojen jälkeen jälki on ollut vielä kovempaa. Esimerkkeinä ovat se viimeisen sekunnin tasoitus ja viidennessä pelissä viime minuutin maali. Ei ollut etuyläkulmassa paljoa tilaa, mutta sinne hän vaan sen kiekon laittoi! Hän on esittänyt kypsää pelaamista, haluaa ratkaista pelejä, eikä paljoa purista mailaa.

Keitä yksilöitä HIFK:lla on laittaa tuleen?

– Ramstedt, kuten mainitsin. Hän on tehnyt hienoja maaleja, kuten se yksi jalkojen välistä JYPiä vastaan. Tomas Zaborskylta olisin odottanut kauteen verrattuna hieman isompaa roolia. Jos hän syttyy liekkeihin, niin sitten HIFK:lla on hyökkäysjuonikkuutta, jolla laittaa Tappara koville.

Lopuksi ennustus, kuinka käy?

– Olen kauden mittaan odottanut ja toivonut HIFK:n voittavan, mutta Tapparan mainitun järjestelmällisyyden ja sitoutuneen puolustuspelaamisen ansiosta sanoisin, että Tappara pääsee kirkastamaan viime kausien mitalit ja kannu menee Manseen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen