Liigan siirtoraja meni kiinni hiljattain. Kärpät hankki kaukaloihin palanneen Joni Pitkäsen lisäksi vahvuuteensa Sakari Mannisen HPK:sta ja Jari Sailion Bluesista.

Sivustomme jääkiekkoasiantuntija Sami Helenius porautuu tuoreiden hankintojen ytimeen.

Miten kommentoit Joni Pitkäsen paluuta kaukaloihin?

– Jonihan teki heti maalinkin! Kokemusta ja rutiinia tulee ja hän vahvistaa Kärppien puolustusta entisestään. Hän on erittäin tervetullut lisä Kärppien rosteriin. Kärpät vahvisti omaa asemaansa yhtenä ennakkosuosikkina.

Mitä ajattelet pelien jälkeisistä lepoajoista?

– Oliko hän kolme vuotta pelaamatta? On ihan normaalia, että pitää huilata ja ajaa häntä pikkuhiljaa sisään. Hän oli pitkään pelaamatta, mutta oli niin valmis, että se oli ihailtavaa.

Nostatko Kärpät peräti ykkössuosikiksi kaikkine hankintoineen?

– Sailio oli hyvä täsmähankinta duunariosastolle kolmos-nelosketjuihin. Kärpät on hyvä, mutta iloisin mielin katson myös HIFK:ta. Helsingistäkin tulee mestarikandidaatti. Uskon, että nämä kaksi ratkaisevat mestaruuden.

Tuukka Mäntylä palasi Tapparaan. Millaisesta hankinnasta on kyse?

– Hän on Tapparalle vahvistus. Pieni, pippurinen ja aggressiivinen. Hyvä kiekollinen pakki ja sellaisena tervetullut vahvistus. Tuukka palaa vielä kotiin, joten seurantaa tulee sitäkin kautta lisää.

Kuinka korkealle nostat Pitkäsen ja Mäntylän koko Liigan puolustajien joukossa?

– Molemmat ovat ehdottomasti Top 10 –puolustajia! He ovat kokeneita ja rutinoituneita ja tietävät, mitä voittaminen vaatii. He toimivat myös hyvinä ladunaukaisijoina muille ja ovat nuoremmille henkisellä puolella apuna, kun pudotuspelit on taas aivan oma maailmansa, kun pelataan tiiviimmin. Heiltä tulee nuoremmille hyviä vinkkejä.

SaiPa hankki viime päivinä HPK:sta Vojtech Polakin ja Pohjois-Amerikasta isokokoisen Kevin Hendersonin.

Miltä SaiPan hankinnat vaikuttavat?

– Polak on hyvä vahvistus. SaiPa ei ole yleensä lähtenyt tähän kilpavarusteluun, mutta tekikin nyt hankintoja. Lappeenrannassa yritetään tosissaan menestyä.

Mihin asti SaiPa voisi yltää?

– Kaikki riippuu siitä, mikä joukkue tulee ensimmäisellä kierroksella vastaan. Se voisi olla kevään yllätyskortti, ja muistan kyllä, kuinka v-mainen paikka Lappeenranta oli pelata, kun Kisapuistossa oli hurmosta. Paikka neljän joukossa olisi kova suoritus, mutta en laittaisi rahojani likoon SaiPan mitalin puolesta.

Sport ja KooKoo taistelevat pääsystä ”säälipleijareihin” Ässien ja Ilveksen kanssa. Millaisena näet tämän tilanteen?

– Sportille ja KooKoolle paikka ”sääleissä” olisi kova juttu! Toivoisin jopa, että joku pienempi pääsisi jatkoon. Niitä ei ole voitu rakentaa rahalla, vaan on pitänyt hankkia jätkiä, jotka ovat lähteneet rakentamaan uraa pienemmän seuran kautta.

– Ennen kautta ajattelin kyllä, että ”mitähän tuosta KooKoon touhustakaan tulee”. Niin vain ovat raapineet itsensä tuohon! Kaikki kunnia siitä ”Kouvostoliittoon!”

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen