Lauantaina Pekingissä nähtiin huikea maailmanennätys, kun Ashton Eaton rikkoi kymmenottelun ME:n pisteillä 9045. Eatonin oma ME parani kuudella pisteellä.

Sivustomme asiantuntija Lauri Hollo, mitä sanot Ashton Eatonin ME:stä?

– Täysin käsittämätön, etenkin kun mies runttasi 1500 metrillä viimeisen kierroksen 62 sekuntiin ja alitti sekunnilla ennätykseen vaaditun ajan. 9045 pistettä on uskomaton suoritus, mutta jotenkin tuo tonnivitosen viimeinen kierros kruunasi kaiken. Eaton oli vain päättänyt hoitaa homman kotiin vaikka väkisin ja pystyi sen tekemään. Tässä puhutaan sen tason monilahjakkuudesta ja taistelijasta, että tätä on jo hankala ymmärtää. 8000 pistettäkin on ottelussa loistava tulos, mutta +9000 jotakin ihan käsittämätöntä, satanen 10,23, pituus 788, 400 metriä 45,00, pika-aidat 13,69, seiväs 520, uskomattomia tuloksia.

Mitä muuta jäi päivästä päällimmäisenä mieleen?

– Miesten 5000 metrin juoksijoiden totaalinen lammasmaisuus, siellä oli rata täynnä munattomia miehiä. Kävelyvauhtia mentiin, eikä ketään kiinnostanut vetää Mo Farahin kiriä pois. Jenkeillä oli kolme kirikyvytöntä miestä, miksi ei joku vetänyt? En voi käsittää, että luovutetaan ilman kunnon taistelua! Etiopialaisilta ja Kenian kaksikolta ei nähty myöskään minkäänlaista joukkuetaktiikkaa. Lopulta Caleb Ndiku sentään yritti jotain. Hän kiskoi 800 metrin pätkän välissä 4000-4800 metriä aikaan 1.52, mutta ei riittänyt sekään Farahille. Jos Ndiku olisi iskenyt kierrosta ennen, olisi tilanne voinut olla toinen. Toisaalta Farah ansaitsi taas kerran tuplansa, onhan hän fantastinen urheilija. Viimeinen tonni tuli 2.19,20, mikä on kyllä ihan mieletöntä kyytiä.

Kiina nappasi miesten pikaviestin hopeaa, taisi olla melkoinen jytky?

– Oli se, vaikka yksi ukoista on juossut 9,99 ja muut haarukkaan 10,13-10,25. Joukkue vaihtoi hienosti, kun taas moni muu maa heikommin kuin 15 vuotiaat piirinmestaruuskisoissa. USA:n viimeinen vaihto meni koulupoikamaiseen räpellykseen rikki ja Jamaikan toinen totaalisesti päälle. Ihmeellistä vaihtamista MM-kilpailuissa, mutta paineet näkyvät täälläkin, vaikka radalla on kaiken kokeneita kovia jätkiä.

Muuten ei tänään taidettu isoja yllätyksiä nähdä?

– Ei mitään mullistavaa. Naisten 800 metriä oli juuri niin tasainen, mitä ennakoinkin. Piotr Malachowski otti omansa kiekossa ja naisten korkeuden mitalistitkin olivat melko hyvin tiedossa. Kiekossa Belgian Philip Milanovin hopea 66,90 tuloksella oli upea veto, mestaruuskin jäi vain 50 sentin päähän. Kärkikolmikko oli Malachowski-Milanov-Robert Urbanek. Arvaa kenellä oli voittajavedossa Milanov-Malachowski-Urbanek…

En kyllä arvaa…

– Juu, en tiedä minäkään, kuka olisi niin tyhmän rivin sisään heittänyt…