Suomen II-divisioonassa Salon Kiekkohaiden nutussa pelaa 19-vuotias Risto Teppan.

Tässähän ei ole sinänsä mitään erikoista, että joku pelaa jääkiekkoa II-divisioonassa. Erikoisen tästä tekee se, että moni heistä ei pelaa maajoukkuetasolla. Teppanilta löytyy kokemusta jopa miesten tasolta, ei kuitenkaan Leijonissa, vaan Viron maajoukkueessa.

– Olen pelannut yhdet U18-kisat ja ollut mukana myös olympiakarsintojen ykkösvaiheessa. Viime jouluna kävin myös pelaamassa U20-kisat, jotka pelattiin Liettuassa. Tänä vuonna kuitenkin pelaan viimeiset U20-kisani ikäni takia Tallinnassa, Teppan kertoo Arvokisat-sivustolle.

Viron U20-maajoukkue pelaa II-divisioonan A-lohkossa, jossa on mukana muun muassa Liettua ja Japani. A-maajoukkue taas pelaa I-divisioonan B-lohkossa. Molemmilla maajoukkueryhmillä voi tulla vastaan useita tuttuja pelaajia, kun A-maajoukkueen lohkossa pelaa useita samojen maiden joukkueita kuin U20-joukkueella.

Vaikka Viro ei pelaakaan Suomen tavoin kaikkein korkeimmalla tasolla, ei se kuitenkaan vaikuta jääkiekon asemaan Virossa, oikeastaan päinvastoin.

– Jääkiekon asema Virossa on kasvanut viime vuosien aikana. Pelaajia on tullut paljon myös Suomesta, koska moni virolainen jääkiekkoilija asuu ja pelaa Suomessa. Muutenkin virolainen jääkiekko on kehittynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana todella hurjasti. Taso onkin siis noussut todella yllättävästi, samoin kulttuuri, kun ihmisiä on alkanut kiinnostamaan jääkiekon harrastaminen ja seuraaminen.

Ylipäätään pelaaminen Viron maajoukkueissa on ollut Teppanille hieno kokemus tähän asti. Mies myös arvostaa Viron valmennustiimiä.

– Viron puolella on mennyt hyvin. Ilmapiiri on mukava ja valmennus on hyvän tasoista ja suomalaista, kun valmennuskaartiin kuuluu muun muassa Jussi Tupamäki.

Tallinnassa syntynyt Teppan muutti perheensä kanssa puolen vuoden ikäisenä Saloon isänsä työpaikan takia. Salossa syntyi myös kiinnostus jääkiekkoa kohtaan ala-asteella. Jääkiekko on pysynyt miehen ykkösharrastuksena.

Teppan onkin edustanut Salon Kiekkohaita jo juniorijoukkueista saakka. Nykyään mies pelaa joukkueen edustuksessa neljättä kauttaan. Neljässä kaudessa Teppan on jo ehtinyt asettua aloilleen. Pelaaja kehuukin muun muassa joukkueen hyvää ilmapiiriä.

– Hyvä ja mukava joukkue. Joukkuehenki on todella kovalla tasolla ja nyt on tullut paljon uusia jätkiä mukaan, jopa Yhdysvalloista asti. Myös Suomi-Sarja-ajoista on tullut vanhoja pelaajia takaisin joukkueeseen. Toisin sanoen todella hyvä jengi kasassa.

Mies pitää myös Salon jääkiekkokulttuuria hyvänä. Vaikka joukkue pelaakin Suomen neljänneksi korkeimmalla tasolla, niin silti ihmisiä kiinnostaa tulla paikan päälle katsomaan paikallista jääkiekkoa.

– Salossa on mielestäni todella hyvä jääkiekkokulttuuri. Kotipeleissä on aina paljon katsojia ja nykyään sosiaalisessa mediassa näkee paljon meidän joukkueen mainoksia. Myös jenkkipelaajien tuleminen joukkueeseen on nostanut salolaisten kiinnostusta hurjasti.

Kiekkohait on tällä hetkellä Länsirannikon lohkossa sijalla 5. Sijoitus on joukkueelle tällä hetkellä hyvä, kun katsoo vedonlyöntisivusto NordicBetin asettamia kertoimia. NordicBet antoi Kiekkohaille kauden alussa lohkon voittajakertoimeksi 10.00, joka oikeuttaisi salolaiset sijalle seitsemän. Teppan on itsekin tietoinen kyseisistä kertoimista.

– Kyllähän se on aina hauska nähdä, että mikä kerroin meidän mahdolliselle voitolle on eri vedonlyöntisivustoilla laitettu. Varsinkin loppukaudesta on hyvä vertailla kertoimistakin, että onko tavoitteet joko pysyneet samana vai onko ne ylitetty tai alitettu.

Joukkueen tähtäimessä ei kuitenkaan ole keskikastissa pysyminen.

– Tavoitteet meillä on, että ollaan kärjen tuntumassa II-divisioonassa ja miksei jopa voittaminen. Meillä on tällä hetkellä kenties paras joukkue mitä meillä on ollut pariin vuoteen ja siitä on hyvä lähteä rakentamaan.

Jääkiekon ohella Teppan opiskelee avoimessa yliopistossa. Jääkiekon ja opiskelun yhdistäminen onkin sujunut miehellä ongelmitta. Tulevaisuudestaan salolaisen jääkiekkoilun parissa ei kuitenkaan ole satavarma.

– Yritän päästä niin pitkälle kuin on mahdollista ja kehittyä kausi toisensa perään. Tietenkin tällä hetkellä pelaaminen määräytyy opiskelupaikan mukaan, mutta muuten en ole asiaa miettinyt.

Oiva Lonka
Twitter @OivaLonka