Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa vieraili perjantaina Ilta-Sanomien Pallokerho-podcastissa.

Tunnin mittaisen, Suplasta löytyvän, keskustelun pääaihe oli joulukuun alussa julkaistu uusi sarjajärjestelmä ja kauden 2019 otteluohjelma.

Edellinen sarjajärjestelmä oli käytössä kahdeksan vuotta. Timo Marjamaa myönsi, että järjestelmä sai vuodesta toiseen kritiikkiä lähes samoista asioista.

– Merkittävin tuli urheilulliselta puolelta. Meillä on tietty aikaväli, johtuen ilmastorajoituksista ja olosuhteista, milloin voimme pelata. Pelimäärä siinä järjestelmässä laittoi seurat tilanteeseen, jossa pelaajista ei saatu parasta irti ja pelaajia oli hankala kehittää, ”Febi” kertoi.

– Pelasimme Euroopan tiheimmällä tahdilla. Seurat antoivat sitten ohjeen, että tätä pitää alkaa selvittämään. Pystymmekö löytämään paremman ratkaisun?

Marjamaa korosti, että kyse on yhteistyöstä, sillä Veikkausliiga on avoin sarja. Osallistuvat joukkueet vaihtuvat usein ja lopullinen päätös tulee Palloliitosta.

– Muodostimme tältä pohjalta yhdessä Palloliiton kanssa työryhmän selvittämään erilaisia malleja ja vaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehto oli jatkaa entisellään. Lopulta valituksi tullut systeemi nousi mukaan keskusteluihin aikaisessa vaiheessa. Muun muassa joukkuemäärän kasvattaminen ei ollut työryhmän liigahallitukselle tekemässä ehdotuksessa lainkaan vaihtoehtona.

Marjamaa korosti haastattelussa, että Suomessa ei tehdä päätöksiä muusta jalkapalloilevasta maailmasta irrallisena. Hän kertoi, että uusi malli noudattelee Euroopassa kasvavaa trendiä.

– Emme voi automaattisesti ottaa systeemiä muualta, vaan meidän on sopeuduttava meidän ympäristöön. Haemme siitä oman optimimme. Ei ole olemassa yksiselittäistä ratkaisua asioihin.

Kärkevin kritiikki uutta mallia kohtaa on tullut niin kutsutuista runkopelipäivistä – tai niiden puuttumisesta.

– Sunnuntai tulee olemaan Veikkausliigan vahvin pelipäivä, 37,7 prosenttia peleistä on sunnuntaisin. Tällä hetkellä lauantaina pelataan 26 prosenttia peleistä, eli viikonlopun lukema on jo melkein 65 prosentissa. Ajanjaksolle tiistai-torstai jää noin 15 prosenttia peleistä.

– Ruotsissa oli viime vuonna sunnuntaisin 41 ja lauantaisin yhdeksän prosenttia peleistä. Eli meillä on prosentuaalisesti paljon enemmän otteluita viikonloppuisin.

Veikkausliigan sivuilta löytyy dokumentti siitä, miten otteluohjelma määritetään. 22 peliä on oltava pelattuna syyskuun alkuun mennessä.

– Urheilullinen puoli on painotus, joka sinne on lisätty tänä vuonna vahvasti. Otteluiden välillä on oltava riittävän monta päivää, minimi on kolme päivää. Nämä asiat tulevat suoraan seurojen tahdosta. Toimisto ei voi sooloilla mitenkään. Lisäksi viranomaisilla on omat toiveensa.

Seurat vaikuttivat myös otteluiden alkamisaikoihin.

– Se, että alkamisajat vaihtelevat, ei ole mitenkään poikkeuksellista muihin sarjoihin verrattuna, Marjamaa totesi.