Innsbruckin vuoden 1976 olympialaisten viestihiihdon kultamitalisti Pertti Teurajärvi on seurannut Sotshin kisoja jopa ihmeissään.

Miesten hiihdon avausmatka Sotshin olympialaisissa ei sujunut suomalaisilta hulppeasti. Iivo Niskanen sijoittui parhaana 26:nneksi. Muiden härmäläisten sijoitukset olivat 33., 38. ja 40. Mitalit menivät Sveitsiin, Ruotsiin ja Norjaan.

– Kärkiryhmässä olisi pitänyt pysyä. Olin siitä kyllä yllättänyt. Meidän on mahdotonta tietää millaisia ongelmia siellä on taustalla, mutta kuntohan ei sekunneissa tule nousemaan, Pertti Teurajärvi ihmetteli.

– Valmennuksessa täytyy olla pakka sekaisin, emme voi olla noin huonoja. Ruotsalaiset olivat vaisuja alkukaudesta, mutta nyt he nousevat. Hyvä joukkuehenki ja fiilis nostavat tasoa.

Viesteistä vuonna 1976 olympiakultaa ja 1980 olympiapronssia 1980 voittanut Teura peräänkuuluttaa suomalaisryhmältä enemmän yhdessä tekemisen meininkiä.

– Siinä on mielestäni otettu taas askeleita eteenpäin. Isänmaallisuutta pitää nostaa, siellä kilpaillaan Suomen maineen vuoksi. Meidän aikanamme Suomi-henki oli erittäin vahva, toimimme joukkueena.

Teurajärven läheisimmät kollegat laduilla olivat kilpakumppani Juha Mieto sekä hänen seitsemän olympiamitalia voittanut enonsa Eero Mäntyranta.

– Me saimme vanhemmilta tietoa. Juha Mietokin sanoi minulle, että kokeilepas sinä tätä, Eerolla kun on niin mahdottomat hemoglobiinit, ettei se välttämättä sovi sinulle. Me autoimme toisiamme. Ilman Eeroa minusta ei olisi koskaan tullut menestyvää hiihtäjää, Teurajärvi muistelee joulukuussa poisnukkunutta hiihtolegendaa.

– Eero oli todella hieno urheilija ja ihminen, hän kehuu.

Muistot heräävät

Teurajärvi kertoo seuraavansa meneillään olevia kisoja minkä ehtii, mutta toteamus taitaa olla vähättelyä. 63-vuotias hiihtää itse edelleen 10-20 kilometrin lenkkejä. Ja kovavauhtisia sellaisia, kuten hän tarkentaa.

– Muistot kyllä heräävät. Puitteet ovat nyt niin hienot. Lake Placidissa ne olivat näihin verrattuna aivan onnettomat. Norjalaisnaisten yhteishenki yhdistelmäkisan jälkeen oli mahtavaa, se oikein pursusi heistä. Siihen pitäisi päästä, mekin olimme aikanaan kuin yhtä perhettä.

Teurajärvi asuu edelleen Länsi-Lapissa Kolarin kunnassa. Hän on elänyt hiihdon parissa vahvasti oman aktiiviuransa jälkeenkin, sillä hänen tyttärensä Jaana kilpaili aina maailmancupissa asti.

Kolari sijaitsee Ruotsin rajalla, joten Teurajärvi on seurannut tarkkaan myös länsinaapureiden toimintaa. Lauantaina naisten yhdistelmäkilpailusta hopeaa napannut Charlotta Kalla on kotoisin Pajalasta eli vain 20 kilometrin päästä Kolarista.

– Kalla teki täksi kaudeksi paljon oikeita ratkaisuja. Hän on harjoitellut Marit Björgenin kanssa ja jättänyt muun muassa punttisaliharjoittelun lähes kokonaan. Seuraan paljon mitä Ruotsissa tapahtuu ja täytyy sanoa, että järjestelmä toimii siellä paljon paremmin.

– Totta kai kyse on osittain myös rahasta. Siellä tukea antavat seurat, eivät pelkästään vanhemmat. Seurat puolestaan saavat rahaa valtiolta sen mukaan, kuinka montaa hiihtäjää heillä on. Me tarvitsisimme voimakkaan muutoksen järjestelmään, Teurajärvi toteaa.

Teurajärvi keskustelisi mielellään nykyaktiivien kanssa kokemuksistaan.

– Olemme Miedon kanssa puhuneetkin, että aivan hyvin voisimme käydä vaikka leireillä juttelemassa siitä millaista meillä oli ja muustakin. Mutta eivät he tunnu haluavan. Höpöhöpöksi leimaavat juttumme, konkari heittää.

Pertti Teurajärvi osallistui urallaan kaksiin olympialaisiin, vuosina 1976 ja 1980. Viestikullan ja -pronssin lisäksi hän oli mukana Lahden vuoden 1978 MM-kisojen hopeaviestijoukkueessa.