Salpausselän kisoissa on ollut viikonloppuna todella vähän katsojia. Sivustomme asiantuntija Lauri Hollo, uskotko että tämä korreloi jollakin tavalla vuoden päästä pidettävien MM-hiihtojen katsojamääriin?

– Toki tämä on ”vain” yksittäinen maailmancupin viikonloppu, mutta väkisinkin mieleen hiipii, että eikö kansaa enää kiinnosta saapua seuraamaan talvilajeja paikan päälle. TV:stä näkee paljon paremmin kilpailujen jokaisen metrin, eikä kotisohvalla ole kylmä. Kyllä tässä hiukan pelottavat ennusmerkit on.

Kuinka paljon merkitystä on sillä, että suomalaisten menestys on ollut aika vaisua tällä kaudella?

– Etenkin mäkihypyssä sen merkitys on valtava. Koskahan viimeksi Selän mäkikilpailuissa on ollut noin vähän katsojia. Jos ensi kaudellakaan ei menestystä tule, pelkään pahoin, että katsojamäärät jäävät valitettavan vaatimattomaksi.

– Ei se ole turhaa puhetta, että suomalaiset ovat menestyshullua kansaa. Jos meillä olisi joka lajissa Norjan tapaan useita huippuja, on aivan varmaa, että katsomot pullistelisivat nytkin.

Onhan tuo aika pelottava visio. Hiihtoliitolla ei ole rahantekokonetta, ja jos yleisö ei vuoden päästä MM-kisoihin saavu, tulee taloudellisesti raskaasti pataan.

– Se on juuri näin. Siksi olisikin erittäin tärkeää, että kisoja kohti suomalaisten menestys kasvaisi joka lajissa. Nyt kädet ja kyynärpäät syvälle ristiin, että liiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan aloittamat neuvottelut mäkihyppyvalmentaja Alexander Pointnerin kanssa onnistuvat. Hänen avuillaan ja kyvyillään mäen menestyskelkka on saatavissa kohtalaisille urille yhdenkin vuoden aikana. Kyse on niin herkästä tekniikkalajista, että korjausliikkeet eivät vie loputtomiin aikaa.

– Nyt olisi mietittävä isoa kuvaa, eikä pelkästään rahaa. Vaikka hän kallispalkkainen mies takuulla onkin, nyt tuo satsaus kannattaa ehdottomasti tehdä, koska sen seuraukset ovat todennäköisesti kauaskantoisen positiivisia. Ja toinen juttu on se, että aika harvoin tämän tason valmentajia on vapailla markkinoilla. Nyt kun on, diili on yksinkertaisesti tehtävä.

Mitä mieltä olet Salpausselän kisoista tähän asti?

– Hiukan aneeminen yleiskuva mielestäni. Sprintit olivat Suomelle paha pettymys, eikä Ilkka Herolakaan kyennyt mainiosta kilpailusta huolimatta perjantaina nousemaan ihan kärkisijoille.

– Jos tänään sprintissä olisi tullut menestystä, se vaikuttaisi suoraan huomisen päivän katsojamääriin. Harmi ettei yksikään suomalainen finaaleihin selviytynyt. Matias Strandvallin ja Johan Edinin huima ”Suomi-Ruotsi –painimaaottelu” oli silti yksi päivän kohokohtia. Ikävä tapaus, mutta sprinttihiihto on kontaktilaji.