Tour de Skin sunnuntain takaa-ajo oli todella puisevaa katsottavaa. Erot olivat niin valtavat, että takaa-ajokilpailu kuivahti katsojien näkökulmasta täydellisesti.

Olipahan harvinaisen mielenkiinnoton kilpailu tuo miesten 10 kilometriä. Miten tässä näin kävi, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Kilpailuohjelma on rakennettu täysin järjettömästi. Avauspäivänä sprintti ja heti perään miehillä 30 kilometriä ja naisilla 15 kilometriä. Miehissä kilpailua johtavan ja Tourilla kymmenentenä olevan hiihtäjän ero oli ennen sunnuntain kisoja liki kolme minuuttia ja naisissa se oli jo yli kolme minuuttia.

– Kuka urpo mahtoi laatia tämän kilpailuohjelman? Eiliset pitkät kilpailut repäisivät erot niin valtaviksi, että takaa-ajokilpailuista meni niiden varsinainen idea tyystin. Tällä virityksellä käytännössä pilattiin Tourin jännitys jo hyvin aikaisessa vaiheessa. On hankala ymmärtää, mitä tässä oikein on mietitty. Luulisi että jokaisen maalaisjärki sanoo, että alkuun laitetaan lyhyitä nopeatempoisia kilpailuja, että jännitys säilyy. Ei tämä nyt todellakaan ihan putkeen mennyt.

– Ja kaiken muun lisäksi sunnuntain vapaan matkat olivat miehillä kymppi ja naisilla vitonen. Kun miesten 10 kilometriä ryykäistiin 21 minuuttiin, niin eipä siinä kovin paljon ehdi tapahtua. On toki helppo olla jälkiviisas, mutta miksiköhän lauantain ja sunnuntain kilpailuja ei käännetty tosiin päin? Jos eilen olisi hiihdetty nämä lyhyet vapaat, olisi tälle päivälle jäänyt paljon enemmän jännitettävää pitkille perinteisen tyylin kilpailuille. Tuskin TV-yhtiötkään ovat valtavan mielissään tästä, voi tulla aika riuskaa palautetta.

Naiset hiihtävät tänään vielä vapaan viisi kilometriä, siitä tullee kuitenkin hiukan mielenkiintoisempi.

– Tulee, koska Therese Johaug johtaa Ingvild Flugstad Östbergiä ainoastaan 4,5 sekunnilla. Heidän jälkeensä onkin sitten lähtöviivalla liki kahden minuutin hiljaisuus ennen kuin seuraavat hiihtäjät pääsevät matkaan. Heidi Weng joutuu hiihtämään kolmantena yksin, sillä hänen jälkeensä seuraavana lähtee noin puolen minuutin päästä porukka, jossa ovat Charlotte Kalla, Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen. He voivat vuorovedolla hyvinkin saavuttaa Wengiä, mutta vitonen kestänee tänään noin 12-13 minuuttia, joten ihan hirveästi ei siinäkään ehdi tapahtua. Kymmenentenä matkaan lähtevällä Krista Pärmäkoskella on hyvä sauma tehdä pientä nousua, koska juuri hänen edestään lähtevät USA:n Jessica Diggins ja Sadie Björnsen.

Mitä sanot suomalaismiesten luistelusta tänään?

– Itse kilpailua oli hyvin hankala seurata, koska isojen erojen vuoksi TV-kuvassa ei juuri muita kuin ihan kärkihiihtäjiä nähty. Matti Heikkinen hiihti mainiosti, hän oli kisan yhdeksänneksi nopein vain 16 sekuntia hitaampana kuin päivän paras, Norjan Finn Haagen Krogh. Muilla ei kulkenut: Iivo Niskanen oli päivän rykäisyssä 48:s 52 sekuntia Kroghia hitaampana, Sami Jauhojärvi 49:s samalla erolla kärkeen. Ristomatti Hakola oli 57:s 18 sekuntia Niskasta ja Jauhojärveä hitaampana, Anssi Pentsisen sijoitus oli 59, Ville Nousiaisen 62 ja Martti Jylhän 71. Mukana oli 80 hiihtäjää. Kyllä tämä Tour on Heikkistä lukuun ottamatta kääntymässä totaaliseksi katastrofiksi Suomen miehiltä. Niskanen on jo liki kuusi ja Jauhojärvi melkein seitsemän minuuttia johtavan Martin Johnsrud Sundbyn takana ja Tourin kahdeksasta kilpailusta on takana vasta kolme. Pojille tulee pirun pitkä viikko.