Jalkapallon MM-kisat saivat sunnuntaina arvoisensa päätöksen, kun Ranska voitti finaalissa Kroatian todellisten maalijuhlien jälkeen luvuin 4-2. On jälkipyykin aika.

Toimituksemme kasasi järjestykseen kisojen viisi parasta pelaajaa. Tehtävä oli vaikea, sillä huipputason suorittajia nähtiin kisoissa lukuisia, ja esimerkiksi N’Golo Kanten heikko esitys finaalissa pudotti miehen viiden joukosta. Myöskään maalikuningas Harry Kane ei mahtunut valittujen joukkoon, koska miehen kuudesta osumasta yhtä vaille kaikki tulivat alkulohkossa.

5. Thibaut Courtois, Belgia

Pronssijoukkueen maalivahti valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Eikä syyttä. Hujoppimainen kassari otti niitä isoja peliä kääntäviä torjuntoja. Hän ei myöskään tehnyt räikeitä virheitä toisin kuin esimerkiksi kultavahti Hugo Lloris, joka päästi Kroatian finaalissa vielä peliin mukaan emämokallaan.

4. Eden Hazard, Belgia

Belgian kapteeni oli joukkueen tärkein yksittäinen kenttäpelaaja. Ilmiömäinen tempokuljettaja pystyi pitämään yksinään palloa pitkiä aikoja, kun Belgian tarvitsi tuhota kellosta aikaa johtoasemassa. Hazardin vikkelyys aiheutti puolustajille harmaita hiuksia, jonka vuoksi miestä rapattiin pelistä toiseen vapaapotkujen arvoisesti. Cristiano Ronaldon manttelinperijäksi Real Madridiin huhuttu laituri iski kuudessa ottelussa kolme maalia ja syötti kaksi.

3. Kylian Mbappe, Ranska

Kultajoukkueen kirkkaimpia helmiä, joka osoitti ikäänsä nähden todella kypsää pelaamista. Oikealla laidalla viihtynyt Mbappe haastoi vastustajien puolustajia vauhdillaan menestyksekkäästi. Miehen lähtönopeus on mieletön. Kisat kruunasi onnistuminen finaalissa, kun hän laukoi Kroatian selkärangan katkaisseen 4-1-johtoaseman. Kisoissa 19-vuotias nuorukainen teki yhteensä neljä maalia. Mbappe valittiin kisojen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

2. Antoine Griezmann, Ranska

Lähes jokainen Ranskan hyökkäys kulki Griezmannin kautta. Alempana hyökkääjänä häärinyt ranskalainen on älykäs pelaaja, joka pystyy järjestämään muille sekä itselleen maalintekopaikkoja tyhjästä. Etenkin finaalissa Atletico Madridin pelaaja otti suurta roolia pelivälineen kanssa. Seitsemässä pelissä Griezmann tehoili komeat neljä maalia ja kaksi syöttöä.

1. Luka Modric, Kroatia

Kroatian keskikentän apelimestari pelasi mielipuoliset kisat. Modric oli koko joukkueen sielu. Mies raatoi ottelusta toiseen isoimpia kilometrejä, mutta väsymys ei näkynyt hänen otteissaan, vaan syötöt napsuivat omien jalkaan vielä jatkoaikojen viimeisilläkin minuuteilla. Modricin syöttövalikoima on laaja ja etenkin hänen ulkosyrjäsyöttönsä olivat omaa luokkaansa. Ilman Modricia Kroatialla ei olisi ollut mitään asiaa mitalipeleihin, se on varma. Taikuri valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi täysin ansaitusti. Seitsemässä pelissä Modric onnistui kahdesti maalinteossa, jonka lisäksi hän antoi yhden maalisyötön. Hänen merkitystä joukkueelle ei mitata kuitenkaan millään tavalla tehoissa. Se pelillinen johtajuus, jota mieheltä nähtiin oli silkkaa säkenöintiä.