Että Ruotsin vuoden 1958 MM-lopputurnaus on ensimmäinen ja edelleen ainoa Euroopassa pelattu lopputurnaus, jossa mestaruus karkasi vanhan mantereen ulkopuolelle.

Karsintojen jälkeen lopputurnaukseen osallistui 16 maata, joista 12 oli Euroopasta ja neljä Amerikasta. Historiaa kirjattiin siltä osin, että ainoan kerran kaikki Ison-Britannian maajoukkueet – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – pääsivät mukaan lopputurnaukseen. Sen sijaan kaksinkertaiset maailmanmestarit Italia ja Uruguay eivät selviytyneet karsinnoista kisoihin. Italialle tapaus on toistaiseksi ainoa laatuaan.

Alkulohkojen arvonnassa oli sellainen erikoisuus, että maat sijoitettiin maantieteellisin koreihin ja joka lohkoon tuli yksi amerikkalainen joukkue, yksi brittijoukkue ja yksi joukkue niin Länsi- kuin Itä-Euroopasta.

Maaleja Ruotsissakin nähtiin aiempien kisojen tapaan, mutta silmiinpistävä piirre oli tasaisuus. Yksikään maa ei selvittänyt alkulohkoaan pistemenetyksittä eikä yksikään jäänyt pisteittä. Lohkovaiheen kaikkiaan 24 ottelusta peräti kymmenen päättyi tasapeliin.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella nähtiin myöhemmin historialliseksi osoittautunut maali, kun Brasilia kaatoi Walesin 1-0 ja ainoan maalin viimeisteli vasta 17-vuotias Pelé. Sittemmin lajin suurimmaksi legendaksi noussut Pelé jatkoi välierässä latomalla hattutempun Ranskan verkkoon ja kun Brasilia oli päässyt vauhtiin, kaatui isäntämaa Ruotsi finaalissa 5-2 eli samoin luvuin kuin Ranska välierissä. Voittomaaliksi jääneen osuman finaalissa viimeisteli jälleen Pelé, joka teki myös finaalin viimeisen maalin. Vavá säesti niin ikään kahdella osumallaan.

MM-historiaa kirjoitettiin maalien muodossa kuitenkin toisaalla. Ranskan Just Fontaine latoi lopputurnauksessa kaikkiaan 13 maalia, mikä on edelleen voimassa oleva ennätys ja nykypelissä äärimmäisen vaikea rikkoa. Fontaine osui jokaisessa Ranskan kuudessa ottelussa, Paraguayta vastaan syntyi hattutemppu ja pronssiottelussa Länsi-Saksan verkkoon Fontaine teki peräti neljä maalia.